Munkavégzés hőségben: kötelező a védőital 24 fok felett

A munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében a munkáltatóknak számos előírást kell betartaniuk, különösen a hőség idején.

A munkáltatóknak kötelességük biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit, ami magában foglalja a megfelelő hőmérséklet fenntartását is a munkaterületeken. A munka jellegétől és a dolgozók fizikai megterhelésétől függően különböző hőmérsékleti értékeket határoznak meg, amelyeket a jogszabály ajánlásként kezel.

Az optimális hőmérsékleti értékek a nyári hónapokban szellemi munkavégzés esetén 21-24 °C, könnyű fizikai munka esetén 19-21 °C, míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 °C között mozognak. A rendeletben meghatározott maximális hőmérsékletek szellemi és könnyű fizikai munkánál 31 °C, nehéz fizikai munkánál pedig 27 °C.

A kültéri munkavégzés során a munkáltatók kevésbé tudják szabályozni a hőmérsékletet, de ebben az esetben is kötelesek minden szükséges óvintézkedést megtenni. Ide tartozik az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriadó figyelembe vétele és a munkakörülmények megfelelő kialakítása.

Amennyiben a munkahelyi hőmérséklet meghaladja a 24 °C korrigált effektív értéket, a munkáltatónak kötelessége védőitalt biztosítani a dolgozóknak, igény szerint, de legalább félóránként. A védőitalnak 14-16 °C hőmérsékletűnek kell lennie, és lehet ízesített, alkoholmentes ital is, amennyiben cukortartalma nem haladja meg az ital 4 súlyszázalékát, vagy mesterséges édesítőszerrel van ízesítve.

A védőital biztosítása mellett a munkáltatóknak gondoskodniuk kell a személyenkénti és egyéni használatra kiadott ivópoharakról is. A munkavédelemi előírások betartása nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók érdekeit is szolgálja, hiszen a nem megfelelő körülmények miatt kiszabható bírságok és a munkavállalók személyiségi jogainak sérülése további költségeket jelenthetnek a munkáltató számára.

A munkavédelmi képviselőnek vagy a munkáltatónak kell jelezni a hiányosságokat, ha a biztonságos munkakörnyezet nem megfelelően van megteremtve. Ha szükséges, a Foglalkoztatás-Felügyeleti Hatósághoz is fordulhatnak a dolgozók a nem megfelelő munkakörülmények miatt.

A munkavédelem további elemei közé tartozik a védőruha (kalap), naptej biztosítása, valamint árnyékoló eszközök használata a kültéri, folyamatosan egy helyben végzett munkák esetén.