A több száz éves felhőkarcolók városa

Hamburg, a kontinens egyik legfontosabb kikötője, öt száz méternél is magasabb templommal büszkélkedhet, amelyek közül a legifjabb is közel 150 éves. A városban található a 112 méter magas városháza és az Elbphilharmonie, egy modern koncertterem, amely egy régi raktár tetejére épült és egy elpusztult kikötői toronyra emlékeztet.

Hamburg templomai nem csak méretükkel, hanem történelmi jelentőségükkel és építészeti értékükkel is kiemelkednek. A Hauptkirchen néven ismert főtemplomok közül négyben ma is tartanak istentiszteleteket, és mind evangélikus vallásúak, ami a régióban a legfontosabb vallás. A templomok nevei még a reformáció előtti időkből származnak, és egy izgalmas templomsétával mind az ötöt felkereshetjük, kiindulva Hamburg főpályaudvarától.

A gótikus űrrakéta

A Szent Jakab-templom a város egyik legizgalmasabb épülete, amelynek nagy része a második világháború után rekonstrukcióval nyerte vissza eredeti formáját. A templom tornyát Rudolf Jäger és Bernhard Hopp építészek tervezték újra, akik egy űrrakétára emlékeztető formát alkottak meg. A templom berendezési tárgyait, köztük Észak-Európa leghatalmasabb barokk orgonáját, sikerült megmenteni a bombázások elől.

Hamburg legmagasabb kilátója

A Szent Péter-templom a város egyik legöregebb temploma, amelynek belső terét számos művészeti alkotás díszíti. A templom tornya, amely kilátóként is üzemel, a 19. században épült újjá, és a rézfedésű toronysisakot egy összetett acélváz tartja. A kilátóból a 133 méter magasból csodálhatjuk meg a várost.

A kalózkirály kincsével díszített torony

A Szent Katalin-templom tornyának csúcsán egy aranykorona található, amelyet a legendák szerint Störtebeker kalózvezér kincseiből öntöttek. A templom tornya és alsó része régi, de a barokk sisak csak 1657-ben készült el. Johann Sebastian Bach is játszott a templom orgonáján, és a tornyot a második világháború után építették újjá.

A 148 méter magas rom

A Szent Miklós-templom egykor a világ legmagasabb épülete volt, de a második világháborúban súlyosan megrongálódott. A templom hajóját nem építették újjá, helyette a tornyát kilátóként tartják fenn, és a romokat romkertként látogathatjuk. Egy új Szent Miklós-templomot a város egy másik részén építettek, amely 89,4 méter magas.

Barokk torony éjfekete fémből

A Szent Mihály-templomot, amelyet a helyiek Michelnek hívnak, eredetileg evangélikusnak építették, és a legpompásabb templomnak tartják a Hanza-régióban. A templom tornya rézzel van burkolva, és a barokk motívumokat fekete fémből formálták meg. A torony hosszú időn keresztül Hamburg jelképeként szolgált.

A hamburgi templomsétánk így ér véget, bemutatva az öt torony történetét, amely közel nyolcszáz évet ölel át. Ha időnk engedi, érdemes mindegyiket alaposabban is megismerni.