A pusztítás teremtménye: Egy régi kaland új köntösben

Ne lepődjön meg, ha egy vadállat testében ébred, és képtelen beszélni. Ez a helyzet fogadja azokat, akik belekezdenek A pusztítás teremtménye című Fighting Fantasy-játékkönyv kalandjába, amelyet a Chameleon Comix ad ki Magyarországon.

A Chameleon Comix folytatja a Kaland, Játék, Kockázat sorozat kiadását, amelyet a magyar olvasók már az 1980-as évek végétől ismerhetnek a Rakéta Kiadó révén. A sorozat újraélesztése 2020-ban kezdődött, és most egy 1986-os történet magyar fordítását vehetik kézbe a rajongók, amelyet korábban hivatalosan nem adtak ki hazánkban. Az Indexen már több ismertetőt és ajánlót olvashattunk a sorozatról, és most itt van Steve Jackson által írt kötete, amelyre a tapasztalt olvasó-kalandorok évtizedek óta vártak.

Egy régen várt történet

A pusztítás teremtménye kötetében Zharradan, a harmadik gonosz varázslótanonc története bontakozik ki, akiről eddig csak annyit tudtunk, hogy nyoma veszett. A könyv egy részletes előzménytörténettel vezeti fel a kalandot, amely elengedhetetlen a teljes kép megértéséhez. A játékosok nem a megszokott kalandor szerepébe bújnak, hanem egy amnéziás vadállatként ébrednek egy földalatti alagútban, és a történet során fokozatosan derül fény a vadállati lét titkára.

Kihívásokkal teli játékélmény

A pusztítás teremtménye egy rendkívül nehéz, türelmet igénylő játék, amely nem kezdőknek való. A kötetben számos tárgyat kell összegyűjteni, számokat megjegyezni, és kódolt szövegeket megfejteni ahhoz, hogy a játékos haladhasson. A kaland első része egy idegtépő földalatti labirintusban játszódik, és csak ezen túljutva bontakozik ki a történet, ahol a cél Zharradan megtalálása és a vele kapcsolatos kérdések megválaszolása.

A kötet illusztrációi Alan Langford munkái, bár sajnálatos módon Zharradanról nincs kép a könyvben, csak a borítón találkozhatunk vele (Ian Miller munkája). A nehézsége és a kissé csalódást keltő lezárása ellenére a könyv kötelező olvasmány minden kalandjáték-rajongó számára. A Chameleon Comix további hat új kalandjátékot és a Titán kézikönyvet tervezi kiadni, így érdemes figyelemmel követni a kiadó oldalát és rendezvényeit.

Steve Jackson: A pusztítás teremtménye
Kiadó: Chameleon Comix 2024
Fordította: Kemenes Iván
296 oldal