Megtelt az európai légtér, folyamatos késésekkel kell számolni

Az európai légtér megtelt, és a légi közlekedési szakértő, Varga G. Gábor szerint a légi forgalom és a fennakadások hatással lesznek az egész kontinens légi közlekedésére. A szakértő kiemelte, hogy bár a rendelkezésre álló repülőgépek és munkaerő száma nem olyan alacsony, mint két évvel ezelőtt, mégsem térhetünk vissza teljes mértékben a régi kerékvágásba, és vannak olyan problémák, amelyek soha nem fognak megszűnni.

Az egyik ilyen probléma, hogy a nyári hónapokban, különösen júliusban és augusztusban, nagy a forgalom, és Európa égboltja, valamint a légi közlekedési infrastruktúrája szinte megtelik. Varga G. Gábor szerint az ágazatban a legszűkebb kapacitás határozza meg a rendszer áteresztő képességét, és példaként említette, hogy a népszerű turista- és nyaralóhelyeken, mint például a görög szigetek, mindig lesznek forgalmi dugók, amelyek kihatással lesznek a teljes európai forgalomra.

Van lehetőség a kártalanításra

Varga G. Gábor hangsúlyozta, hogy a pórul járt utasoknak van esélyük kártalanításra. Az európai jogszabályok értelmében a három órát meghaladó késés, a járattörlés és a túlkönyvelés miatt visszautasított beszállítás esetén a légitársaságoknak fixen meghatározott kártérítési kötelezettségük van.

Így lehet kártérítést kérni

A 2004-ben hatályba lépett (261/2004/EK) uniós rendelet szabályozza a légitársaságok kötelezettségeit késés, beszállás visszautasítása, törlés és kártalanításhoz való jog esetén. A kártérítés mértéke 250 euró az 1500 kilométeres vagy ennél rövidebb repülőútra, 400 euró minden 1500 kilométernél hosszabb, közösségen belüli repülőútra és minden egyéb, 1500 és 3500 kilométer közötti repülőútra. Továbbá 600 euró jár minden egyéb, több mint 3500 kilométeres repülőútra. Vis maior esetén azonban a légitársaság mentesül a kártalanítás alól. Műszaki hibára viszont nem hivatkozhatnak a légitársaságok. A késések vagy törlések gyakran sztrájkok miatt is bekövetkeznek, például az olaszok, franciák vagy spanyolok miatt, utóbbi a gyermekesek számára a legnépszerűbb úti cél. A Wizz Air utasai értesítést kapnak, ha járatuk késik, vagy törölték a gépét.