A kormányrendelet változásai: büntetett előéletűek is katonák lehetnek

Bizonyos esetekben a büntetett előélet nem akadályozza meg a katonai szolgálatot, ami nagy felháborodást váltott ki. A Zsaruellátó által közzétett tájékoztató szerint a méltánytalanságival leszerelt személyek kivételével, büntetett előéletűek is jelentkezhetnek katonának.

A július 1-jén életbe lépő 137/2024-es kormányrendelet egyik részlete szerint nem létesíthető szolgálati jogviszony büntetett előéletű személlyel, azonban a rendelet egy másik pontja szerint ez alól kivételt tehetnek, figyelembe véve a jelentkező által elkövetett cselekmény súlyát és a Honvédség tekintélyét. Ez összhangban van a június 30-ig hatályos honvédek jogállásáról szóló törvénnyel, amely szerint a katonai szolgálatra méltatlan az, akit jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, kivéve ha a büntetés mértéke az 1 évet nem haladja meg és a közbizalom nem kerül veszélybe.

A kormányrendelet további változásai között szerepel, hogy a szabadságot szolgálatmentességre nevezik át, a szolgálatok során nem jár élelmezés, és a munkaidő rugalmasabbá válik. A rendelet, amely 21 ezer hivatásos és szerződéses katonát érint, 2023 eleje óta készült, és a veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott korábbi kormányrendelet helyébe lép.