Ázsiai munkavállalók számának növekedése Magyarországon

2024-re meghaladta a 100 ezer főt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon, ahol a legtöbb vendégmunkás Ukrajnából érkezett, de jelentősen nőtt az ázsiai állampolgárok aránya is.

A KSH adatai szerint 2020 óta folyamatosan emelkedik a Magyarországon alkalmazott külföldi munkavállalók száma, 2024 februárjában már meghaladta a 100 ezer főt. Ezzel együtt a magyarországi háztartások külföldi telephelyen dolgozó tagjainak száma is növekszik, és közelíti a Covid-járvány előtti csúcsértékeket.

Az ukrán állampolgárok teszik ki a vendégmunkások egyötödét, azonban az orosz-ukrán háború kitörése utáni negyedévben tetőzött a számuk, és azóta csökkenő tendenciát mutat. A szomszédos országokból, mint Románia, Szlovákia és Szerbia, érkezők aránya is csökken, vagy stagnál.

Az ázsiai országokból érkezők aránya jelentősen megugrott: a 2019-es 18,5 százalékról 2024 első negyedévére 41,0 százalékra nőtt. A legnagyobb növekedést a Fülöp-szigeteki és vietnámi állampolgárok mutatják, akik száma 139,4, illetve 110,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi munkavállalók legnagyobb részét az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazatban, a feldolgozóiparban, illetve a kereskedelemben foglalkoztatják. Az adminisztratív ágazat statisztikái torzítottak lehetnek, mivel ide sorolják a munkaerő-kölcsönzők alkalmazásában állókat is, akik más ágazatokban dolgoznak. Becslések szerint a feldolgozóiparban áll alkalmazásban a külföldi alkalmazottak 39 ezer fője.

A Magyarországon dolgozó külföldiek között a szakképesítést nem igénylő foglalkozásokat betöltők vannak többségben, ők alkotják a külföldi alkalmazottak 36,6 százalékát. Emellett jelentős a felsőfokú képzettséget igénylő foglalkozásokban, valamint a gépkezelő, összeszerelő, járművezető pozíciókban dolgozók száma is. A vendégmunkások közel negyedét munkaerő-kölcsönzőkön keresztül foglalkoztatják a vállalatok.