Egyesek mindkét lábukat képesek eltörni azért, hogy magasabbak legyenek

Kevés szörnyűségesebb dolgot lehet elképzelni annál, minthogy valakinek mindkét lába eltörjön. A horrorisztikus sérülésért sokan mégis csillagászati összegeket képesek fizetni. Bemutatjuk szépészeti ipar új őrületét: a magasságváltoztató műtétet.

A bonyolult és drága beavatkozás nem új a nap alatt. Azonban combcsont művi meghosszabbítása eddig csak a csontbetegségekben szenvedőkön és balesetek áldozatain végezték a szakemberek. Manapság viszont egyre több olyan tartalommal találkozni a közösségi médiában, ahol celebek és influenszerek számolnak be arról, hogy elvégeztették magukon – az egyébként szörnyen hosszú felépülés idővel járó - procedúrát, mégpedig azért, hogy magasabbak legyenek.

Rich Rotella színész és komikus 38 évesen ő volt az első közszereplő az Egyesült Államokban, aki magasságváltoztató műtéten esett át. A férfi a műtéttel egy floridai orvost bízott meg, aki nem kevesebb mint 25 ezer ilyen beavatkozást végzett már. A műtétje 107 ezer dollárba került, a folyamat végére magassága 165-ről 173 centiméterre növekedhet.

Rotella szerint a 170 centiméternél magasabb embereknek nehéz lehet megérteni, hogy valaki miért töretné el mindkét lábát önként, azért, hogy magasabb legyen. Egy ideig vastag talpú cipőkkel, és cipőmagasítókkal próbálkozott, azonban egy idő után ez már kevés volt. Ekkor ismerkedett meg a magasságváltoztató műtéttel egy YouTube csatornán keresztül, amit többszázezren követnek.

Dr. Javier Downey, a magasságváltoztató műtétekkel foglalkozó orvos szerint rengeteg 20 és 45 év közötti elkeseredett férfi fordul hozzá, azért, hogy magasabbá tegye őket. Az orvos oldalán olyan kommentekkel is találkozhatunk, ahol ezek az érdeklődők azt hangoztatják, hogy egyáltalán nem érdekli őket, hogy az eljáráshoz el kell törni a csontjaikat.

Az eljárás a következőképpen zajlik: a páciensnek alá kell vetnie magát egy pszichológiai vizsgálatnak, majd a műtét első része a láb csontjainak eltöréséből áll. A combcsont üregébe elektromágneses hosszabbítótűt helyeznek be, amelyet két csavarral rögzítenek. Egy hét múlva megkezdődik a hosszabbítás egy olyan géppel, amely elektromágneses hullámokat bocsát ki. A felépülés hossza és a kezelés ára a kívánt magasságtól függ.

Az orvos szerint Európában a jelenség körül nagyobb a hisztéria, mint amennyien ténylegesen hajlandók kés alá feküdni, állítása szerint az elmúlt évben négy ilyen műtétet hajtott végre. Az orvos elismerte, hogy ez egy olyan beavatkozás, amely nagyon kevés ember számára elérhető, sokan érdeklődnek iránta, de alig van valakinek annyi forrása, hogy kifizesse.

Az Egyesült Államokban a kozmetikai beavatkozás egyre elfogadottabb, és a vagyonosabb lakosság könnyebben hozzá is fér az eljáráshoz. A szakemberek a férfiakra nehezedő irreális szépségelvárásokat hibáztatják a veszélyes beavatkozások elterjedése miatt. A Hollywood által előírt szépségszabványok azt diktálják, hogy a férfiaknak magasnak kell lenniük, mindig, bármi áron és bármilyen körülmények között. A Bumble Spain tanulmánya szerint a Z generáció esetében is csak minden harmadik egyedülálló nő nyitott a náluk alacsonyabbakkal való ismerkedésre.