Az ötvenes évek budapesti etióp pincérei

A múlt század közepén Budapest utcáin feltűnő etióp pincérek, Perris Simon, más néven Ali vagy Mr. Bobby, valamint Solum Gojten és Casa Tekli életéről a korabeli újságcikkek őriznek meg emlékeket.

Az első világháború idején Magyarországon szolgáló, színes bőrű katona, Perris Simon története már korábban is megjelent a sajtóban. Az ötvenes években azonban újabb afrikai származású személyek keltettek feltűnést a fővárosban, mint például egy bizonyos etióp pincér, akinek a múltjáról az Arcanum adatbázisában fellelhető cikkek szolgáltatnak információkat.

Az 1957-es "Pesti amharák" című cikk szerzője, Szokoly Endre, egy budai eszpresszóban találkozott először a barna bőrű pincérrel, aki később Solum Gojtenként azonosította magát. Gojten elmondása szerint 1919-ben érkezett Európába, és több országot megjárva végül Magyarországra telepedett le.

Szokoly a cikkben Casa Teklit is megemlíti, aki a Budapest Táncpalotában dolgozott, és aki szintén Etiópiából érkezett Magyarországra 1929-ben. Tekli a cikk szerint már magyar feleséggel és gyerekekkel rendelkezett, és rendszeresen utazott külföldre.

Egy évvel később, 1958-ban Szokoly újra említést tett egy etiópról, aki részt vett egy ráckevei választási csínyben, és aki állítólag Albrecht főherceg inasának adta ki magát. A cikk szerint a választásokon a kormánypárti jelölt vereséget szenvedett, és a csapat később lebukott.

Solum Gojten és Casa Tekli további sorsáról kevés információ maradt fenn, de feltételezhető, hogy életük hátralévő részét Magyarországon töltötték. Az idő múlásával azonban emlékük a kollektív tudatból szinte teljesen eltűnt.