Az iWiW története: a magyar közösségi oldal bukása

Az iWiW, amely 2002. április 14-én indult útjára, 10 évvel ezelőtt, 2013-ban zárta be kapuit. A magyar fejlesztésű közösségi média oldal érdekességeit és történetét idézzük fel a kerek évforduló alkalmából.

Az iWiW ötletét Várady Zsolt vetette fel, aki a kezdetekkor nem csak a kapcsolatok ábrázolását, hanem egy szubkultúrán belüli intim kapcsolatok feltárását is célul tűzte ki. Az oldal az első közösségi hálózatok közé tartozott, mint például a Ryze, a Friendster és az Everyonesconnected.com. Várady Zsolt a mai napig az informatika területén tevékenykedik, webfejlesztőként dolgozik.

Az iWiW eredetileg WiW néven futott, ami az angol 'Who is who?' kifejezés rövidítése volt, magyarul 'Ki kicsoda?'-t jelent. Az "i" betűt 2005-ben, a nemzetközi jelleg hangsúlyozására adták hozzá a névhez.

A közösségi oldal meghívós rendszert alkalmazott, ami a Facebook nyílt regisztrációjával ellentétben, meghívóhoz kötötte a csatlakozást. Az iWiW népszerűségét mutatja, hogy a meghívóküldési rendszert 2006-ban ideiglenesen felfüggesztették a túlzott terhelés miatt, és a meghívók a Vaterán is kereskedelmi cikké váltak.

A Magyar Telekom 2006. április 28-án egymilliárd forintért megvásárolta az iWiW-t, és beépítette a T-Online szolgáltatáskörébe, majd később az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. részévé vált. Várady Zsolt a felvásárlás után is szellemi vezetőként tekintett magára, és továbbra is figyelemmel kísérte az oldal fejlődését.

Az iWiW gyors növekedést mutatott az indulás után: az első évben 22 ezer felhasználó csatlakozott, 2004-re ez a szám 50 ezerre, majd egy év alatt 100 ezresre nőtt. 2006-ra már 1 millió, 2012-re pedig 4,7 millió felhasználója volt.

  1. június 30-án az iWiW végleg leállt, mivel nem tudta felvenni a versenyt a Facebookkal, annak ellenére, hogy számos hasonló funkciót kínált, mint például klubok és események létrehozása, ajánlott alkalmazások, apróhirdetések, hírek, társkereső funkció és szavazások indítása.