Visa és Mastercard egyezségének elutasítása

Az amerikai bíróság részletesen indokolta, miért utasította el a Visa és a Mastercard közötti 30 milliárd dolláros megállapodást, amelyet a két kártyatársaság márciusban kötött volna meg.

Margo Brodie, a brooklyni kerületi amerikai bíró, egy pénteken közzétett 88 oldalas véleményben fejtette ki, hogy a Visa és a Mastercard valószínűleg "lényegesen nagyobb" megállapodást tudna kötni a kereskedőkkel, mint a jelenlegi 30 milliárd dolláros egyezség. A bíró szerint a több mint 12 millió kereskedőt érintő megállapodás csökkentette volna a tranzakciók lebonyolításáért fizetett swipe-díjakat, azonban a kereskedők éves megtakarítását, amelyet 6 milliárd dollárra becsültek, csekélynek találta a Visa és a Mastercard által 2023-ban kifizetett összesen 100 milliárd dolláros díjhoz képest.

Brodie bíró megjegyezte, hogy a Visa és a Mastercard jövedelmezőségére vonatkozó bizonyítékok hiányában nem lehet biztosan állítani, hogy az alperesek képesek lennének-e egy lényegesen nagyobb összegről szóló ítéletnek ellenállni, de a rendelkezésre álló bizonyítékok erősen arra utalnak, hogy képesek lennének.

A trösztellenes per 2005-ben kezdődött, és amennyiben nem születik új egyezség, a bírósági tárgyalásra kerülhet sor. A kártyatársaságok csalódottságukat fejezték ki az ítélet miatt.