Hogyan fizetünk a nyaraláson: a mobilfizetés térhódítása

Az MBH felmérése szerint a magyarok háromnegyede már az év elején megtervezte idei nyaralását, és átlagosan 15 százalékkal többet is szánnak rá, mint a tavalyi évben. Az utazási költségeket többségük megtakarításból finanszírozza, a fizetési módok között pedig egyre elterjedtebb a mobiltelefonos és okosórás megoldások használata.

A magyar lakosság háromnegyede már a jó idő beköszönte előtt eltervezte az idei évi utazását, és tudatosan készülnek a nyaralás pénzügyi részleteire. Az előre tervezésnek köszönhetően kedvezőbb áron foglalhatnak szállást vagy repülőjegyet, így csökkentve a költségeket.

A megkérdezettek többsége a nyári hónapokat, főként júliust és augusztust részesíti előnyben az utazásra. Belföldi nyaralást több mint fele, míg külföldre 47 százalék tervez.

Az utazásra fordított összeg idén várhatóan 460 ezer forint körül alakul háztartásonként, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A nyaralás költségeit a válaszadók közel háromnegyede megtakarításból állja.

A fizetési szokások terén is változás figyelhető meg: bár a bankkártya és a készpénz továbbra is népszerű, a mobiltelefon és az okosóra használata is egyre gyakoribb. A válaszadók 48 százaléka rendszeresen használja ezeket az eszközöket, de külföldön csak 30 százalékuk fizet így.

Az MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettese, Nyitrai Győző szerint az emberek szeretnek előre tervezni és félretenni utazásaikra. A bank ezt a tendenciát kihasználva népszerűsíteni kívánja a rendszeres megtakarítási termékeit, amelyek nemcsak váratlan helyzetekre, hanem nyaralásokra is megoldást kínálhatnak.

A nyaralás költségeinek csökkentésére a válaszadók közel egyharmada SZÉP-kártyát használ, de kevesen tudják, hogy az egészségpénztárban gyűjtött pénz is felhasználható erre a célra. Horváth Zsófia, az MBH Gondoskodás Egészségpénztár értékesítési- és marketing vezetője kiemelte, hogy az egészségpénztári megtakarítás adójóváírása és egyedi szolgáltatói kedvezményei révén számos nyaraláshoz kapcsolódó kiadás költséghatékonyan fedezhető.