Miért lehet egy kistestű kutya agresszív?

Sok kiskutya viselkedése agresszívebb lehet, mint a nagytestű társaiké. A kisebb méretű kutyák gyakran szenvednek szeparációs szorongástól, többet ugatnak és hajlamosabbak a bepisilésre.

A nagyobb kutyák, mint például a dobermannok, puszta megjelenésükkel is félelmet kelthetnek, de a tapasztalatok szerint a kisebb méretű kutyák gyakran mutatnak nagyobb mértékű agressziót. James Serpell, a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvos-tudományi Karának Állatok és Társadalom Interakció Központjának igazgatója szerint a 9 kilogrammnál kisebb testtömegű kutyák általában reaktívabbak, és a kis méret miatt félősebbek lehetnek, ami önvédelemből eredő támadásba lendüléshez vezethet.

A kistestű kutyák viselkedésében szerepet játszhat a gazdák hozzáállása is. Serpell megjegyzi, hogy a tulajdonosok gyakran kezelik őket, mint tehetetlen csecsemőket, ami a megfelelő szocializáció hiányához vezethet.

A kutatások rámutatnak arra is, hogy a testméret mellett az alacsonyabb testmagasság is összefüggésbe hozható egyes nemkívánatos viselkedésformákkal. A rövidebb lábú kutyák esetében nagyobb a valószínűsége, hogy félnek az ismeretlen kutyáktól és agressziót mutatnak a gazdájukkal szemben. Ennek okai egyelőre tisztázatlanok.

A kistestű kutyák temperamentumának további részletei a teljes cikkben olvashatók, amely a megadott linken érhető el.

A DOGZ Fesztivál és Konferencia, amelyet Az Én Kutyám magazin szervez, szeptember 7-én kerül megrendezésre három helyszínen, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal. A rendezvényen látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás és szakmai előadások várják az érdeklődőket egy hatalmas városligeti fesztivál keretében.