Zakar András, a Főkert főigazgatójának azonnali hatályú elbocsátása

Zakar András, a Főkert főigazgatója a Facebook-oldalán keresztül közölte, hogy véget ért egy korszak, ami arra utal, hogy elbocsátották a pozíciójából. Zakar András nem erősítette meg közvetlenül, hogy kirúgták volna, de a Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy "őszintén azt gondolom mindent megtettem, hogy zöldebb és élhetőbb Budapestet hoztunk létre. Ezt már nem lehet elvenni. Eddig tartott... a folytatás mással következik".

A Telex információi szerint Zakar Andrást péntek délelőtt indoklás nélkül, azonnali hatállyal bocsátották el, ami szakmai körökben megrökönyödést váltott ki. Zakar András négy és fél évvel ezelőtt nyerte el a Főkert vezérigazgatói posztját nyílt pályázati úton, és a Főkert Budapesti Közművekbe (BKM) történő beolvadása után vált a BKM kertészeti divíziójának, a Főkertnek a főigazgatójává.

A távozó főigazgató számos zöld kezdeményezést vezetett be, többek között a budapesti parkokban hagyott holtfákat a biodiverzitás növelése érdekében, valamint 15 Miyawaki-erdő létrehozását kezdeményezte a fővárosban. Emellett gyümölcsösök elterjesztését is elősegítette a parkokban, és legújabb fejlesztése a holtfasövény volt. Zakar nevéhez fűződik a közösségi gyümölcsöskertek és komposztálók telepítése Budapesten, a méhlegelők és biodiverz virágágyások kialakítása, valamint a totális gyomirtószerek kivonása a budapesti parkokból, és az esőkertek, rovarhotelek létrehozása is. A szemléletváltás részeként Zakar András programpontjai között szerepelt az egynyári ágyások évelő ágyásokká alakítása, amely gazdasági okok mellett a fenntarthatóságra való törekvés fontos részét képezte.

Zakar András a klímaváltozás hatásaira való felkészülésről is nyilatkozott legutóbbi riportjában, amely során a cég által tervezett intézkedésekről beszélt. Az elbocsátása különösen érdekes, tekintettel arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester még a közelmúltban dicsérte a Főkertet, különösen a keveset kaszált zöldterületeket, azaz a vadvirágos réteket, amelyek számos védett növény- és rovarfaj számára menedéket nyújtanak. A volt főigazgató Facebook-posztjában említést tett arról is, hogy a munkájuk során számos nehézséget éltek meg együtt, kezdve a Covid járvánnyal, majd a pénzügyi válsággal és az időjárási tényezőkkel – aszály, szélvihar – is megküzdöttek.

A Budapesti Közművek Zrt. a Telex érdeklődésére megerősítette, hogy "Zakar András úr megbízatása 2024. június 28-án megszűnt". Zakar András ideiglenes utódja Lipcsei Szabolcs lehet, aki a Főkert zöldfelület fenntartási igazgatójaként dolgozik, és megbízott főigazgatóként töltheti be a posztot. A BKM-et és a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályát megkeresték a történtekkel kapcsolatos részletekért, de a cikk megjelenésekor még nem érkezett válasz. A főváros zöldfelület-fejlesztési stratégiájának kidolgozása, a szakmai, tudományos koncepciók és programok megalkotása, valamint a Főkert Divízió szakmai felügyelete továbbra is Bardóczi Sándor, a Fővárosi Önkormányzat főtájépítészének irányításával zajlik majd. A BKM Zrt. sajtóosztálya szerint a vezetői szinteken időnként történő változások a normál üzleti gyakorlat részét képezik, és a szervezési és ügyviteli irányításban történő változások a hatékonyabb működést szolgálják.