Vermonti férfi 175 ezer dolláros kártérítést kapott egy rendőrnek bemutatott középső ujj miatt

Több mint hat évig tartó pereskedés után egy vermonti férfi, Greg Bombard 175 ezer dolláros kártérítést kapott, miután egy rendőr letartóztatta, mert a középső ujját mutatta neki.

Greg Bombard 2018. február 9-én, egy szabadnapján döntött úgy, hogy kávéért indul egy közeli fánkozóba, miután otthoni kávéfőzője elromlott. Hazafelé tartva, már a kávéjával a kezében, egy rendőrautó villogóját vette észre a tükörben. Lehúzódott, és amikor Jay Riggen őrmester megállt mellette, Bombard értetlenül kérdezte, miért állították meg, hiszen semmi szabálytalanságot nem követett el. Riggen azt állította, hogy Bombard a középső ujját mutatta neki, amikor elhaladt mellette, ami szerinte szokatlan és figyelemfelkeltő viselkedés. Bombard ezt tagadta, és azt mondta, csak cigizett a kocsiban, azt nézhette középső ujjnak a rendőr . A rendőr azzal indokolta az intézkedést, hogy ha valaki beint egy rendőrnek, az fel akarja hívni magára a figyelmet, utána kell járni, hogy miért . Bombard ezt a magyarázatot nem tarthatta sokra, mert amikor elhajtott, valóban bemutatott Riggennek. A rendőr erre utána hajtott és egy sarokkal arrébb letartóztatta Bombardot rendzavaró magatartás miatt .

Az eset után az állami rendőrség sajtóközleményt adott ki, Bombard neve és letartóztatási fotója bekerült a hírekbe. Bombard nem hagyta annyiban az ügyet, ügyvédet fogadott, és alig egy évvel később az állam ejtette a vádat ellene. 2021-ben, a George Floyd halála utáni rendőri túlkapásokról szóló hírek közepette Bombard úgy döntött, hogy kártérítési pert indít az őt letartóztató járőr és a rendőrség ellen, mert úgy vélte, az amerikai alkotmány első módosításában foglalt szólás- és véleményszabadság arra is kiterjed, ha valaki beint egy rendőrnek . A per során nyilvánosságra került Riggen fedélzeti kamerájának felvétele, amely végig rögzítette a bizarr jelenetet, és a közvélemény Bombard mellé állt. A férfi végül megnyerte a kártérítési pert, míg Jay Riggen egészségromlás miatt nyugdíjba vonult. Az ACLU nevű jogvédő szervezet képviselte Bombardot a perben . Jay Riggen-t májusban kilépett a rendőrség kötelékéből .