Schadl-ügy: Varga Judit állítólagos "unokahúga" és a végrehajtói kinevezések

A Szabad Európa szerint egy végrehajtói pályázatban Varga Judit igazságügyi miniszter "unokahúgaként" emlegetett személy is érintett, aki később a hajdúszoboszlói végrehajtói helyet nyerte el.

A lap állítása szerint egy minisztériumi dolgozó tanúvallomásában beszélt arról, hogy a 2019-es hajdúszoboszlói végrehajtói helyre pályázó K. Esztert az igazságügyminiszter "unokahúgaként" ajánlották neki. A Szabad Európa nyomozása során azonban kiderült, hogy K. valójában nem rokona Varga Juditnak, de a lap forrásai szerint a politikai protekciók gyakran alapulnak nemlétező rokoni kapcsolatokra. K. nevét egy olyan listán is bekarikázták, amelyen Schadl György és Petrik Béla végrehajtói vezetők utasításai alapján jelölték meg a nyerni kívánt jelölteket.

A cikk emlékeztet arra, hogy több Igazságügyi Minisztérium (IM) dolgozó is beszámolt arról a Schadl-ügy nyomozása során, hogy a végrehajtói álláshelyeket nem csak korrupciós, hanem politikai alapon is kiosztották. Az ügyészség azonban a politikai protekciósok után nem indított nyomozást.

K. neve egy olyan táblázaton is előkerült, amelyet Schadl György fotózott le és amelyet később bűnjelként foglaltak le. A táblázatot egy hónappal a pályázat döntő pontösszesítése előtt készítették, és azon öt pályázót kereteztek be golyóstollal, akik később valóban nyertesek lettek. K. neve mellett a hajdúszoboszlói álláshely szerepelt, amit ő nyert meg, és az iroda azóta 164 millió forint profitot termelt.

A Szabad Európa megjegyzi, hogy Varga Judit találkozott K. sógornőjével egy nyilvános eseményen, tíz nappal azelőtt, hogy a K. nevét tartalmazó táblázatot lefotózták. Varga később a DVTK kosárlabdaklub nagyköveteként többször látogatta meg a női csapatot, de más csapatoknál vagy a sógornő visszavonulása után nem mutatott hasonló aktivitást. A cikk szerint a sógornő pénzügyileg is érdekelt lehet a végrehajtói iroda működésében, mivel férje résztulajdonosa annak a cégnek, amelytől K. irodája ingatlant bérel Miskolcon.

A Szabad Európa megkeresésére az érintettek nem reagáltak.