Svédországban 35 forintos négyzetméterárak csábítják a telekvásárlókat

Svédországban a Götene városában eladásra kínált telkek négyzetméterenkénti ára mindössze 1 korona, ami körülbelül 35 forintnak felel meg. A Stockholmtól délnyugatra fekvő városban 29 telket kínálnak ezen az áron, amelyekre a vásárlók akár állandó lakhatás céljából, akár nyaralóként használhatják az építendő ingatlanokat.

Götene vidéki területén körülbelül 5000 lakos él, és a tágabb településen további 13 000 ember található. A város a Vänern-tó partján helyezkedik el, amely nemcsak Svédország, hanem Skandinávia és az Európai Unió legnagyobb tava is egyben. A környék turisztikai vonzerejét növeli a Kinnekulle hegy és a két UNESCO által minősített terület, a Platåbergens Geopark és a Vänern-tó szigetcsoportja.

A gazdasági visszaesés és a vidéki lakosság csökkenése miatt indították ezt a programot, amelynek keretében 30 telket kínálnak eladásra jelképes összegért. Johan Månsson polgármester szerint a lakáspiac lassúsága, a magas kamatlábak és a kis recesszió, valamint az alacsony születési ráta és az elöregedő népesség miatt van szükség a lépésre.

A program iránti érdeklődés óriási: múlt hónapban 30-an jelentkeztek, azóta azonban ezrek telefonálnak a lehetőség miatt. Emiatt a város augusztus elejéig szünetelteti a pályázati eljárást, hogy eldöntsék a továbbiakat. Valószínűleg licit formájában fogják értékesíteni a telkeket, a licit egy koronától indulna.

A polgármester szerint a környéken egy ház felépítése 3-4 millió koronába, azaz körülbelül 105-140 millió forintba kerül, míg egy telek ára körülbelül 500 ezer korona, tehát nagyjából 17,5 millió forint. A város elvárja, hogy aki így jut telekhez, az legkésőbb a vásárlástól számított 2 éven belül kezdje meg az építkezést.

Götene városa fontolgatja, hogy hasonlóan az olaszországi "egy eurós" házakhoz, olcsó lakásépítési programot indítson. "Van még egy csomó földterületünk" – mondta Månsson polgármester –, "le kell ülnünk megnézni, tudunk-e valamit csinálni ezen kívül.".