Magyar kezekben a japán titok: így tegyünk a jövőnkért

Magyarországon a 10 Millió Fa közösség ültette el a legtöbb Miyawaki-erdőt, amely rengeteg szén-dioxidot képes elnyelni. A civil szervezet lendületben van, és az utóbbi időszakban több helyszínen is telepítettek, mint például Erdélyben, Monorierdőn és a Gödöllői-dombságban. Idén meghirdették a Nemzeti Faültetés Napját is, amelyhez számos szervezet csatlakozását várják.

A klímaválság közepette tapasztalt tétlenség ellenében alakult meg 2019-ben a 10 millió Fa közösség, Bojár Iván András művészettörténész-építészkritikus kezdeményezésére. A céljuk, hogy 10 millió fát ültessenek el Magyarországon. Bojár Iván András elmondása szerint a közösség tagjainak meg kellett változtatniuk a természettel kapcsolatos korábbi viszonyukat, és ő maga is jelentős életmódbeli változtatásokat hajtott végre a környezetvédelem érdekében.

A 10 millió Fa közösség nem áll a politika hatása alatt, de tevékenységükkel mégis befolyásolják a társadalmi életet. A pontos faültetési számokat nem vezetik, de becslésük szerint eddig körülbelül 370 ezer fát ültettek el.

A 10 millió Fa önkéntesei számára az ültetési szezon októberben kezdődik és áprilisig, májusig tart, mivel a magyarországi tél enyhébbé vált az utóbbi időben. Az ültetés mellett az öntözés is fontos feladatuk az év bizonyos szakaszaiban.

Az idei évben a 10 millió Fa több helyszínen is aktív volt: - Monorierdőn és Mátyásföldön ökológiai restaurációs erdőtelepítést végeztek, - Baranyában iskolaudvaron gyerekekkel együtt ültettek fákat, - A Gödöllői-dombságon 1300 facsemetét helyeztek el, - Óbudán parkfákat telepítettek, - Májusban pedig elkészült a tizenhetedik magyarországi Miyawaki-erdejük.

A Miyawaki-erdők őshonos fákból és cserjékből állnak, és gyorsan növekednek, jelentős szén-dioxid-elnyelő képességgel rendelkeznek. A hazai Miyawaki-erdők többségét a 10 millió Fa hozta létre.

A 10 millió Fa legnagyobb idei projektje Székelyderzsen volt, ahol négy-ötezer fát ültettek el. Bojár Iván András szerint az Európai Unió nem fogja tudni elkerülni a visszaerdősítési folyamatot a Kárpátokban, és a szervezet tervezi, hogy más területeken is folytassák az ültetést.

A 10 millió Fa a jövőben egy 150 és egy 400 hektáros területen is szeretne ültetést kezdeni, és reménykednek abban, hogy sokan támogatják őket az adójuk egy százalékával. Tavaly először pályáztak az 1 százalékos adófelajánlásra, és sikeresen gyűjtöttek, több mint háromszáz adózó választotta őket, összesen körülbelül 2,7 millió forintot kapva.