Kevin Costner: A hit és a siker útján

Saját vagyonát is kockára tette, annyira hitt a film sikerében. Kevin Costner, aki már egyszer megnyerte a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó Oscar-díjat a Farkasokkal táncoló című alkotásáért, ismét egy monumentális történettel tér vissza. Az Horizont: Egy amerikai eposz című filmjében a vadnyugat világát, az amerikai polgárháború kegyetlenségét, az indiánok büszkeségét és kiszolgáltatottságát, valamint az elnyomó nyugati civilizáció erőszakosságát dolgozza fel.

Costner élete mindig is mozgalmas volt, hol a szerelem, hol a művészet állt a középpontban. A Horizont: Egy amerikai eposz című filmje, amely 181 percben mesél a múltról, és ez még csak az első rész, régóta dédelgetett álma volt a színész-rendező-producer számára. A film forgatókönyvét még 1988-ban kezdte írni, ami talán minden idők egyik legtovább tartó filmes vállalkozásává teszi ezt a projektet.

A Cannes-i Filmfesztiválon 2024. május 19-én bemutatott új filmje után a közönség tíz percig állva tapsolt, ami mélyen meghatotta Costnert. Nem csoda, hiszen 38 millió dollárt, mintegy 14 milliárd forintot fektetett a film költségvetésébe saját zsebből, ami mutatja, mennyire hisz a projektben.

Bár a magánéleti hírek, mint például a húsz év után véget ért házassága Christine Baumgartnerrel, és a Yellowstone című sorozatból való távozása is címlapokra kerültek, a Horizont bemutatója után ismét a művészeti teljesítménye kerülhet előtérbe. Az ilyen alkotásokkal Costner bizonyítja, hogy nélküle szegényebb lenne a filmipar, és újra és újra képes visszaülni a nyeregbe.

(Borítókép: Kevin Costner mint Hayes Ellison, a Horizont: Egy amerikai eposz című filmben. Fotó: PA Wire / Northfoto)