Karácsony Gergely újra főpolgármester, a Republikon Intézet elemzése

A Republikon Intézet elemzése szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése és Karácsony Gergely újraválasztása több szempontból is jelentős fordulatot hozott a budapesti politikai életben.

A Republikon Intézet "Karácsony kontra Vitézy" címmel készített elemzése rámutat, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése kiélezte a választást, amelyet Karácsony Gergely végül 41 szavazattal megnyert, bár a Fidesznek ez óriási presztízsveszteséget jelentett. Vitézy Dávid mögé a Fidesz szavazói felsorakoztak, de sok ellenzéki szavazó is őt választotta, míg Karácsony kevésbé tudta elérni a saját potenciális táborát.

A választási eredményeket befolyásolta, hogy Vitézyt a Fidesz támogatásával indult, ami jelentősen növelte a táborát. A Fidesz 23 budapesti kerületből 9-et nyert meg, Vitézy pedig 13 kerületben győzött Karácsony felett, ami azt mutatja, hogy szavazói túlnyúltak a fideszes táboron.

A Republikon Intézet elemzése szerint a Fidesz támogatása nélkül Vitézy Dávid nem érte volna el ezt a szavazatarányt. Az elemzés rámutat, hogy a rosszul teljesítő fideszes jelöltekkel szemben Vitézy jellemzően felül tudta múlni őket, ami azt jelzi, hogy jelentős része a Fideszt hagyományosan támogató körökön kívülről érkezett.

Karácsony Gergely a pesti belvárosban volt erősebb, míg Vitézy a külső kerületekben teljesített átlagon felül. Az autós forgalommal kapcsolatosan Vitézy a Fidesz támogatásával jobb alternatívának tűnt az autós szavazók számára, ami azt jelzi, hogy a Fidesz sikeresen tudta tematizálni Karácsony általuk feltételezett autósellenességét.

A választások után Karácsony Gergelynek meg kell találnia, miként tudja megvalósítani forgalomcsillapítási elképzeléseit anélkül, hogy ráégne az „autósüldöző” bélyeg. Kérdéses, hogy az autósoknak tett engedményeket mennyire fogadnák el az őt zöld imázsa miatt támogató szavazói.