Saját rekordját döntötte meg a magyar diplomakirály

Kapus Krisztián, aki július 3-án veszi át huszonötödik oklevelét a Szegedi Tudományegyetemen, a tanulást hobbiként űzi, és már több mint 10 millió forintot költött tandíjra. A Bács-Kiskun megyei férfi a tanulást életstratégiának tekinti, és úgy véli, hogy a tudás frissítése elengedhetetlen a folyamatosan változó világban.

Kapus Krisztián, aki pedagógusként azonosítja magát, a roma integrációs tanulmányok pedagógus szakvizsga végzettségét szerezte meg legutóbb Szegeden, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karán. Büszke PhD-fokozatára, amelyet a Klinikai Idegtudományok Doktori Iskolában szerzett Pécsett, valamint katolikus teológusi és ifjúsági szakértői végzettségére is. Jelenleg a huszonhatodik diplomáját készül megszerezni, gondoskodáspolitikai menedzser szakon az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

A tanulás nemcsak az egyetemi képzésekről szól, hanem a felnőttképzésekről és szakmákról is, valamint az idősebb generáció élettapasztalataiból is sokat lehet tanulni, véli Kapus Krisztián. A tanulás hasznosságát hangsúlyozza, hiszen az agytekervények használata mellett a világ változásaihoz való alkalmazkodást is lehetővé teszi.

Török Réka pályadöntési szaktanácsadó szerint a karrierépítés ma már nem lineáris, hanem a változó környezeti feltételekhez való folyamatos alkalmazkodást igényel. A munkavállalóknak rugalmasnak és alkalmazkodónak kell lenniük, ami gyakran új képesítések megszerzését jelenti. Magyarországon a munkaerőpiaci változások és a jobb karrierlehetőségek vágya a fő motiváció a további diplomák megszerzésére, de sokan vannak, akik a többlettudás és fejlődés iránti vágyból tanulnak tovább.

Az oktatási intézményeknek is frissíteniük kell tananyagaikat, hogy megfeleljenek a munkaerőpiac igényeinek. A nyugdíjasok körében is terjedhet az egyetemi tanulmányok folytatása, de ehhez szükséges a megfelelő támogatások, például a digitális jártasság megszerzésének támogatása. A különböző generációk együttműködését is támogatni kell, mivel egy egyetemi csoportban ma már a Z, Y, X és a babyboomer generáció együtt van jelen, és a nemzedékek közötti különbségek hatással vannak a kommunikációra és a karrierfejlődési lehetőségekre.