A klímaváltozás hatására hosszabb lesz a kajszibarack szezonja

Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a klímaváltozás következtében idén hosszabb kajszibarack szezonra számíthatunk, ami korábbi kezdettel és kiváló terméshozammal kecsegtet.

A közösségi oldalán közzétett videóban Nagy István elmondta, hogy a kajszibarack termesztők idén a tavalyi duplájára számíthatnak, és a szezon is hosszabb lesz. A korai fajták betakarítása május második felében kezdődött, és a gazdák átlagosan 16–18 ezer tonna gyümölcs betakarítását tervezik.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy Magyarországon jelenleg 1731 termelő foglalkozik a kajszibarack termesztésével, összesen 4938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület növekedése a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét is jelzi.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a kajszibarack termesztése a magyar mezőgazdaság sokszínűségének fontos része, és a kormány azon dolgozik, hogy a termelők stabil feltételek között növelhessék terméshozamukat, valamint megfelelő támogatást kapjanak fejlesztéseikhez.

Az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert hozott létre a kajszibarack termesztők számára. A támogatások 50 és 65 százalék közötti forrásintenzitással segítik a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit, a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig.

A miniszter hozzátette, hogy a kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns forrás, magas béta-karotin-, valamint A, C és E vitamin-tartalommal rendelkezik, és fontos szerepet tölt be a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint az általános egészség fenntartásában.

A kajszibarack mellett más gyümölcsök, mint a dinnye és az eper szezonja is hosszabb idén, ami szintén a klímaváltozás hatására következett be. Emellett Nagy István agrárminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei aratási szezon is korábban kezdődött, június elején már a korai őszi árpa betakarításával indult el.

A miniszter arra kérte a közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, mivel egyre több mezőgazdasági munkagép vesz részt a forgalomban, és a nyári betakarítási munkálatok következtében gyakrabban találkozhatnak a járművezetők mezőgazdasági munkagépekkel az utakon. A balesetek elkerülése érdekében tanúsítsunk fokozott türelmet a kombájnokkal és a traktorokkal szemben, és óvatosabban közlekedjünk ezek észlelésekor.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta, hogy a legfontosabb, hogy a földekről a termények minél hamarabb célállomást érjenek, és az eredményes aratás, valamint a gazdák szorgalma és kitartása mind-mind hozzájárulnak hazánk biztonságos élelmiszer-ellátásához.