Utazási betegség megelőzése hosszú autózások során

Az utazási betegség elkerülése érdekében fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk hosszú autózások előtt, mivel a nem megfelelő étkezés álmosságot, fáradtságot és gyomorpanaszokat okozhat, amelyek befolyásolják a koncentrációs képességet és növelik a balesetek kockázatát.

A vezetés során naponta körülbelül 1 350 kcal energiát égetünk el, ami hasonlatos a pihenés során felhasznált energiamennyiséghez, így a vezetőknek nincs szükségük nagy mennyiségű energia bevitelre, elég a napi 2 000-2 500 kilokalória. Dr. Mari Carmen López, a Seat Cars orvosi központjának munkatársa hangsúlyozza, hogy üres gyomorral sem szabad vezetni, mert az éhség csökkentheti a figyelmet és szédülést okozhat.

A túl nagy étkezések kerülendők, mivel álmosságot, hasi fájdalmakat, gyomorégést és felfúvódást okozhatnak, amelyek csökkentik a koncentrációs képességet. A vacsora utáni teljesítőképesség akár 10 százalékkal is csökkenhet a volán mögött. A szakértők azt javasolják, hogy gyakran tartsunk megállókat, kisebb mennyiségeket együnk, és a főétkezés után sétáljunk egy kicsit, vagy pihenjünk, hogy kitisztuljon a fejünk.

Az ORFK Balesetmegelőzési honlapja szerint kerülendőek az olajban-, zsírban sült ételek, a fűszeres ételek és mártások, valamint a rizs, a babfélék és a tészták, mivel ezek lefoglalhatják a szervezet figyelmét. A szénhidrátok túlzott fogyasztása puffadást okozhat, és gyors emésztésük miatt hamarosan újra éhesek lehetünk. A citrusfélék, a hagyma és a paradicsom savas emésztési zavarokat okozhatnak, ezért érzékenység esetén kerüljük ezeket.

A megfelelő hidratáltság is kiemelten fontos, mivel a nem megfelelően hidratált vezetők hasonló hibákat követhetnek el, mint az alkoholos befolyásoltság alatt állók. A folyadékfogyasztás minden megálláskor, különösen meleg időben elengedhetetlen. A víz a legjobb választás, de gyümölcslével vagy más üdítőitallal is keverhető. A koffein mértékletes fogyasztása segítheti a figyelem fenntartását, de túlzott bevitel idegességet okozhat, és ne feledkezzünk meg a vízhajtó hatásáról sem. Az energiaitalok fogyasztása kerülendő.

A menet közbeni evés és ivás bár nem mindenhol tiltott, de mindkettő elvonhatja a figyelmet a vezetésről és korlátozhatja a mozgás szabadságát. A Leeds-i Egyetem tanulmánya szerint az evés közbeni reakcióidő akár 44 százalékkal is csökkenhet. Spanyolországban és Angliában például jelentős bírságokat szabhatnak ki az evésen vagy iváson ért vezetőkre.

Dr. López menüje sofőröknek

Reggeli: Két szelet pirítós, főtt sonkával vagy sajttal, gyümölcs, kávé vagy tea.

Főétkezések között: Vegetáriánus szendvics és víz.

Ebéd: Saláta, grillezett vagy sült hús, vagy hal, gyümölcs, víz és kávé vagy tea.

Uzsonna: Gyümölcs, joghurt és víz.