A kávé jótékony hatásai az ülőmunkát végzőkre

A koffeines italok rendszeres fogyasztása csökkentheti az ülőmunkával járó egészségügyi kockázatokat, amit egy új kutatás is alátámaszt.

Az egész napos íróasztal melletti ülés növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, azonban a kávéfogyasztás ennek ellensúlyozásában lehet segítségünkre – számol be róla a Euronews. A Soochow Egyetem Orvosi Főiskolájának kutatói által végzett vizsgálat során több mint tízezer amerikai résztvevő adatait elemezték tíz éven keresztül, és az eredményeket a BMC Public Health szakfolyóiratban tették közzé.

A kutatás szerint a napi nyolc óránál többet ülő személyeknél magasabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik kevesebb, mint négy órát töltenek ülve. Különösen azoknál jelentkezett fokozott egészségügyi kockázat, akik nem ittak koffeintartalmú italokat, és napi hat óránál többet ültek.

Dr. Faiza Bossy, francia érsebész szerint az ülő életmód, különösen a hat óránál hosszabb, szünet nélküli ülés, nem helyettesíthető a fizikai aktivitással, bár a sport még mindig pozitív hatással van az egészségre. A kávé szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait korábbi tanulmányok is kiemelték. Egy 2022-es kutatás, amely a UK BioBank adatait használta fel, rámutatott, hogy a napi két-három csésze kávé fogyasztása 10-15 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok kockázatát.

A koffeinmentes kávé fogyasztása is összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkenésével, kivéve a szívelégtelenségeket és a szívritmuszavarokat. A kávé polifenol-tartalma lehet az egyik magyarázat a pozitív hatásokra, hiszen ezek az antioxidánsok csökkentik az oxidatív stresszt, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik kulcsfontosságú kockázati tényezője, és gyulladáscsökkentő hatásúak is.

: Euronews