Meghalt Dobos Imre, Életműdíjas színművész

Elhunyt Dobos Imre, a nagyváradi Szigligeti Színház Életműdíjas színésze, aki élete során tizenegy kitüntetést kapott, köztük a Magyar Kultúráért Életműdíját és a Szigligeti Színház Életműdíját is átvehette. A színművész 83 éves volt.

Pénteken távozott az élők sorából Dobos Imre, aki 1941. március 22-én született Marosvásárhelyen, és 1966-ban szerzett diplomát a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. 1988 óta volt a Szigligeti Társulat tagja, azt megelőzően a sepsiszentgyörgyi színházban játszott. Nagyváradi pályafutása több mint három évtizedet felölelt, és számos emlékezetes szerepet alakított.

Dobos Imre színpadi alakításai során olyan jelentős darabokban szerepelt, mint Vaclac Havel Audenciája, Háy Gyula Mohácsa, Márai Sándor A kaland, Szabó Magda Az a szép fényes nap, Molnár Ferenc A cukrásznéja, Matei Vișniec Bohóc kerestetik című művében és Samuel Beckett Godot-ra várva tragikomédiájában. Szerepei között volt Sörmester, Burgio Antoni, Dr. Szekeres, Bönge és Kiss Ödön.

A művész több elismerésben is részesült pályafutása során. 1992-ben a IV. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, Kisvárdán a Legjobb férfi epizódalakítás díját kapta, 1999-ben a Rövid Dráma Fesztivál legjobb férfialakítás díját, 2001-ben pedig különdíjban részesült a XIII. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján, Kisvárdán.

Dobos Imre többször is megkapta a Szigligeti Társulat Nívódíját, az EMKE Kovács György-díját, a Nagyváradi Polgármesteri hivatal Kiválósági díját, a Magyar Kultúráért Életműdíjat, a Varga Vilmos-díjat, és 2020-ban a Szigligeti Színház Életműdíját is átvehette. A váradi közönség 2022-ben, Az öreg hölgy látogatásában láthatta utoljára a színpadon.

A nagyváradi Szigligeti Színház gyászjelentésében így emlékezett meg róla: "Mindenki Cibi bácsija színházunk pótolhatatlan, oszlopos tagja volt, akinek időskorban is lankadatlan fiatalos energiája, lelkesedése és szakmai odaadása mindannyiunk számára inspirációként szolgált. Emlékét örökre megőrizzük!".