Egyes élelmiszerek árának csökkenése Magyarországon

Május hónapban az infláció gyorsulása mellett egyes élelmiszerek ára jelentős mértékben csökkent, különösen azoknál a termékeknél, amelyek korábban árstop alatt álltak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több alapvető élelmiszer ára kétszámjegyű csökkenést mutatott májusban az egy évvel korábbihoz képest, köztük a liszt és a tojás is jelentős áresést produkált.

Az árcsökkenés hátterében részben az áll, hogy bizonyos termékek árát nem lehetett a beszerzési árnál magasabban meghatározni, és rotálva 15-15 százalék kedvezményt is kellett biztosítani. Ezen szabályok július 1-jével megszűnnek.

Lisztek

A búzafinomliszt és a rétesliszt ára májusban 23, illetve 29 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A liszt általánosságban véve 19,6 százalékkal lett olcsóbb. A rétesliszt ára korábban akár a duplájára is nőhetett a finomliszthez képest, azonban jelenleg 331, illetve 177 forintba kerülnek ezek az alapanyagok.

Sertészsír

A sertészsír ára májusban 26,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, és jelenleg 750 forint körüli áron kapható, ami jelentős csökkenés a tavaly februári 1080 forinthoz képest. Az átlagárak tekintetében közel 20 százalékos csökkenést figyelhetünk meg.

Vöröshagyma és tejföl

A vöröshagyma ára a tavalyi csúcs 702 forintról 512 forintra csökkent, míg a 12 százalékos tejföl ára januári 660 forintról májusra 520 forintra mérséklődött. A tejtermékek ára átlagosan 11,6 százalékkal esett vissza éves szinten.

Tojás

A tojás ára is csökkent, egy doboz ára 900 forintról 800 forint alá süllyedt, ami 22 százalékos átlagos árcsökkenést jelent a teljes tojáspiacon.

Cukor

A kristálycukor ára is mérséklődött, de még mindig 29,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A zuhanásra a júliusi inflációs statisztikák ismeretében lehet majd számítani.

Kötelező akciók vége

Július 1-jével véget ér a kötelező akciózás is, amelynek hatásai ellentmondásosak voltak. Vámos György közgazdász szerint a torz árarányok helyreállhatnak, és megszűnhet az olyan helyzet, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú tej olcsóbb, mint a magasabb zsírtartalmú. A kormány intézkedései a nagyobb bevételű boltokat érintették, de a kisebb üzleteket is nyomás alá helyezték.