Bod Péter Ákos: Nem kell attól félni, hogy Orbán foglyul ejti az Uniót

Bod Péter Ákos, az MNB volt elnöke szerint nem valós az a félelem, hogy Orbán Viktor a magyar soros elnökség idején eltérítené az Európai Uniót jelenlegi irányvonaláról. A közgazdász a Népszavának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a versenyképesség javítását először hazai szinten kellene megkezdeni, mielőtt az uniós szinten történne meg.

Bod Péter Ákos a soros elnökségről elmondta, hogy Ursula von der Leyen megválasztása után a professzionális menedzsment veszi át a helyzet irányítását, és a nyári szünet után már csak a feladatok átadása marad a következő elnökségnek. Így szerinte nem kell attól tartani, hogy a magyar kormány foglyul ejtené az uniót, mivel a tárgyalások témáit a 27 tagállam kormányfői határozzák meg, António Costa volt baloldali portugál miniszterelnökkel együtt.

A versenyképességi elképzelésekről szólva Bod kritikusan szólalt meg, kiemelve, hogy a magyar pozíció gyenge és romlóban van ezen a területen. Úgy véli, a magyar kormánynak előbb a hazai versenyképesség javításával kellene foglalkoznia, mielőtt az unió szintjén próbálná megvalósítani a bonyolult programot. Ezt egy nemzetközi jelentés is alátámasztja, amely romló versenyképességi számokat mutatott Magyarország számára.

Bod Péter Ákos szerint a politika gyakran tévesen a GDP nagyságával azonosítja a versenyképességet. Ha Magyarország valóban versenyképes lenne, akkor ezt a bérek szintjén és a munkaerőpiaci mozgásokon is érzékelhetnénk. Jelenleg azonban a jó képességű emberek százezrei inkább távoznak az országból, ami jelentős gazdasági veszteséget jelent.