A Yorkshire-i Hasfelmetsző és az igazság hosszú árnyéka

A Yorkshire-i Hasfelmetsző néven ismert sorozatgyilkos több mint öt éven át tartotta rettegésben Észak-Angliát, de a rendőrség hibái is hozzájárultak a tragédiákhoz. Az ITV A hosszú árnyék című sorozata az áldozatokra és a korabeli társadalmi viszonyokra helyezi a hangsúlyt, és többet nyújt egy egyszerű kriminél.

A hatvanas-hetvenes évek sorozatgyilkosainak korszakát élte meg Nagy-Britannia, amikor is olyan nevek kerültek elő, mint Ian Brady, Myra Hindley, Dennis Nilsen, Peter Sutcliffe és Ted Bundy. Sutcliffe, akit a média A Yorkshire-i Hasfelmetszőként emlegetett, brutális módon végzett női áldozataival. Ted Bundy, aki szintén ebben az időszakban követett el több tucat gyilkosságot, a közvéleményt még évtizedekkel halála után is foglalkoztatja. A sorozatgyilkosok iránti érdeklődés a streaming szolgáltatásoknak köszönhetően nőtt meg, de gyakran felmerül a kritika, hogy ezek a produkciók heroizálják a bűnözőket. Ezzel szemben az ITV A hosszú árnyék című sorozata Sutcliffe helyett az áldozatokra és a nyomozásra fókuszál.

A sorozatban magukat a gyilkosságokat nem mutatják be, helyette az áldozatok és hozzátartozóik életét ismerhetjük meg. Peter Sutcliffe 1975-ben kezdte gyilkosságait, és több mint öt évig volt képes elkerülni a hatóságokat, részben a rendőrség hibái miatt. A nyomozás vezetői között volt Dennis Hoban és George Oldfield is, akiknek egészségét megviselte az ügy.

Az ITV sorozata a hetvenes évek nyomasztó légkörét és a nehéz gazdasági helyzetet is bemutatja, amely különösen Észak-Angliát érintette. Az Emily Jackson nevű áldozat története például rávilágít arra, hogy a nehéz körülmények milyen tragikus döntésekre késztethettek egyeseket.

A rendőrség hozzáállása is kritikus elem a sorozatban: amíg azt hitték, hogy a gyilkos csak prostituáltakra vadászik, nem vették elég komolyan az ügyet. Az áldozatok és a túlélők sem kaptak megfelelő segítséget az államtól. Amikor Sutcliffe 2020-ban meghalt, a West Yorkshire-i rendőrfőnök bocsánatot kért a korabeli nyilatkozatok miatt.

A hosszú árnyék vezető írója, George Kay, korábban már több sikeres sorozatot is jegyzett. A sorozatban szereplő színészek között olyan nevek találhatók, mint David Morrissey, Toby Jones, Daniel Mays és Katherine Kelly. A sorozat a hetvenes évek hangulatát hitelesen adja vissza, és a sorozatgyilkos utáni hajsza csak eszköz egy egész korszak bemutatására.

A hosszú árnyék (The Long Shadow), 7 epizód, 2023, SkyShowtime. 24.hu: 9/10**

Ted Bundy esetében a közeli családtagok évtizedekig tartó hallgatása után egy új könyv, Dark Tide: Growing up with Ted Bundy címmel, Bundy egyik unokatestvére, Edna Cowell Martin tollából rántja le a leplet a sorozatgyilkos személyiségéről és bűntetteiről. A könyv részletei szerint Bundy a kivégzése előtt tagadta bűneit, és próbálta családtagjait meggyőzni ártatlanságáról. Bundy, aki 1989-ben került villamosszékbe, a halála előtti napon még a pornográfia iránti megszállottságát tette felelőssé bűneiért, amit a szakértők ma már csak egy újabb kísérletnek tartanak a felelősség elhárítására. Az ilyen és ehhez hasonló történetek is rávilágítanak arra, hogy a sorozatgyilkosok iránti érdeklődés nem csupán a bűncselekmények részleteire korlátozódik, hanem az elkövetők pszichológiájára és a társadalmi hatásokra is kiterjed.