Osztalékcunami az amerikai bankóriásoknál

Az amerikai nagybankok, köztük a JP Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Wells Fargo bejelentették osztalékaik emelését, miután sikeresen teljesítették a Federal Reserve éves stressztesztjét.

Pénteken az amerikai bankóriások kihirdették, hogy növelik a harmadik negyedévi osztalékaikat, miután a Fed éves banki stressztesztjén bizonyították, hogy rendelkeznek elegendő tőkével a súlyos gazdasági és piaci zavarok ellenállására. A JP Morgan Chase, az Egyesült Államok legnagyobb hitelintézete, részvényenként 1,25 dollárra emelte osztalékát az eddigi 1,15 dollárról, és egy 30 milliárd dollár értékű új részvény-visszavásárlási programot is jóváhagyott.

A Bank of America osztaléka részvényenként 26 cent lesz az eddigi 24 cent helyett, míg a Citigroup 56 centet fizet részvényenként az előző 53 cent után. A Morgan Stanley osztalékát 92,5 centre emelte részvényenként a korábbi 85 centről, és a Goldman Sachs osztaléka részvényenként 3 dollárra nőtt a korábbi 2,75 dollárról. A Wells Fargo is bejelentette, hogy osztaléka mostantól 40 cent lesz részvényenként.

Az amerikai jegybank által végzett vizsgálat 31 nagybankot érintett, ahol a munkanélküliségi ráta 10%-ra történő megugrását, egy súlyos piaci volatilitást, valamint a lakásárak 36%-os és kereskedelmi ingatlan-árak 40%-os esését vették figyelembe. A stresszteszt eredményeként a Fed megállapította, hogy a legrosszabb forgatókönyv mellett is a bankok legjobb minőségű tőkéjének szintje 9,9% lenne, ami több mint duplája a szabályozói minimumnak.