Vidéken is terjed a kór, nőnek az ingatlanárak

A vidéki új építésű lakások árai továbbra is emelkednek, bár a korábbi évekhez képest kisebb ütemben – közölte az Otthon Centrum.

Az Otthon Centrum adatai szerint a 25 megyei jogú városban jelenleg 260 projektben összesen 5965 lakás épül, és az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 1,064 millió forintot ér el, ami 2,8 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest, és éves szinten 9,2 százalékos emelkedést mutat.

Szeged vezeti a listát 830 épülő lakással, míg Debrecen közel 730 lakással a második helyen áll, és Nyíregyháza követi őket egy több száz lakásos beruházásnak köszönhetően 645 ingatlannal.

Debrecen továbbra is a legdrágább város, ahol a négyzetméterenkénti átlagár 1,24 millió forint, amit több új projekt indítása magyaráz. Sopron 1,19 millió forintos, míg Szeged 1,18 millió forintos négyzetméterárral követi a sorban.

További öt városban – Érd, Győr, Pécs, Veszprém és Zalaegerszeg – haladja meg az átlagos négyzetméterár az egymillió forintot, de a többi nagyvárosban is közelít ez az érték az egymillió forinthoz, Miskolcon például már 870 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét.

A kisebb városokban alacsonyabbak az árak, de még itt is mindenhol 600 ezer forint felett van a kínálati négyzetméterár. Békéscsaba a legolcsóbb, itt 605 ezer forintba kerül egy új építésű lakás négyzetmétere, Egerben 750 ezer forintért kínálják, míg a többi városban az árak 800 és 950 ezer forint között mozognak.