A home office népszerűsége és jövője Magyarországon

A magyar munkavállalók háromnegyede támogatja a távmunkát, de sokak számára ez nem elérhető lehetőség, és a jövőt illetően is megoszlanak a vélemények. A Profession.hu által végzett kutatás szerint a magyar dolgozók 76 százaléka támogatja az otthoni munkavégzést, de csak 15 százalékuk ellenzi azt. Ennek ellenére a munkahelyi szabályok gyakran nem teszik lehetővé a home office-t, és a dolgozók 57 százalékának minden alkalommal be kell járnia a munkahelyére.

Sok esetben a munka jellege miatt nem lehetséges a távmunka, például az áruszállítás vagy a bolti értékesítés esetében, ahol a dolgozók 58 százaléka végez fizikai munkát. Az államigazgatásban és az állami oktatásban dolgozók körében még magasabb, 74, illetve 77 százalék azoknak az aránya, akiknek minden nap be kell járniuk. Ugyanakkor 56 százalékuk szerint részben vagy teljesen otthonról is el tudnák látni a feladataikat, ha lenne rá lehetőség.

Ahol a home office megvalósítható, ott a leggyakoribb munkarend a hibrid modell, amelyben a munkavállalók bizonyos napokon otthonról, másokon pedig a kijelölt munkahelyről dolgoznak. Ez a megoldás a válaszadók 45 százalékánál elterjedt, míg 44 százalékuknál van, aki kizárólag távolról dolgozik.

A munkavállalók többsége, 46 százaléka, időszakosan váltaná a home office-t és a munkahelyre járást, 14 százalékuk pedig szeretné, ha senkinek sem kellene bejárnia. A home office-ban dolgozók 58 százaléka reméli, hogy a jelenlegi szabályozás változatlan marad, 26 százalékuk azonban attól tart, hogy csökkeni fog a távmunkában eltölthető napok száma.

Dencső Blanka, a Profession.hu szakértője szerint a munkavállalók közel harmada szeretne hetente 1-2 napot távmunkában tölteni, 44 százalékuk 3-5 napot, míg 27 százalékuk ragaszkodik a hagyományos munkahelyi jelenléthez.