Sakkfeladvány: a fociban is fontosak az átlók, hát még a sakkban

Nem túlbonyolított, de a gyakorlatban előforduló állás az alábbi, ami természetesen igen könnyen nyerhető. Két lépésben viszont már korántsem annyira egyértelmű, hogyan lehet befejezni a játékot.

Az első lépés megtalálása kulcsfontosságú, ha ez megvan, a többi lépés magától értetődővé válik, és egy klasszikus mattképet felhasználva könnyedén befejezhető a parti. Ebben a helyzetben nincsenek bonyolult változatok, csak egy nyárias könnyedségű megoldás.

E heti sakkrejtvényünket Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, aki a megoldás levezetését is biztosította. A megoldás a következő: 1.Va5! Ezzel a lépéssel megakadályozzuk, hogy a sötét király elmeneküljön, így a vezért az a5 mezőre helyezve sötét kénytelen leütni a huszárt: 1...Kxc1. Ebben a lépéskényszerben a sötét királyt rossz irányba tereljük. A következő lépésben a távolodó vezér közeledik, és mattot ad: 2.Ve1 gól, azaz matt. A c3-as királylépés nem megoldás, mert a király békésen elsasszézik. A korábbi feladványokat pedig a megadott forrásban lehet visszanézni.