A magyar befektetők új stratégiája: részvények felértékelődése a portfóliókban

A politikai radikalizáció és a geopolitikai kockázatok ellenére a magyar befektetők nem lassítanak, a részvénybefektetések aránya két éve nem látott magasságokba emelkedett, miközben a pénzpiaci eszközök súlya történelmi mélypontra süllyedt.

A hazai befektetési alapokat kezelő portfóliómenedzserek nem tűnnek megijedtnek a politikai és gazdasági kihívásoktól. Az idei év első öt hónapjában a globális részvénypiaci emelkedés azt mutatja, hogy a befektetők figyelmen kívül hagyták a politikai radikalizációs trendeket és a gazdasági befelé fordulás erősödését. Az európai parlamenti választások után azonban elkezdődött egy korrekció az európai fejlett piaci részvényeknél, ami befolyásolhatja a fejlődő európai piacokat is.

Júniusban a piacok kifejezetten erős teljesítményt mutattak, a technológiai papírok, mint például az Nvidia, jól teljesítettek, míg az Apple is jelentős emelkedést produkált. A befektetők már beárazták a Donald Trump novemberi győzelmét, ami piacbarát gazdaságpolitikát vetít előre, és ez az év eddigi jó teljesítményével együtt több nagy befektetési bank céláremelését eredményezte.

Amerikában a kötvényhozamok csökkenése a befektetők biztonság iránti igényét tükrözte, miközben az inflációs adatok és a Federal Reserve kamatdöntései is meghatározóak voltak a piac számára. Az európai politikai események, mint például Marine Le Pen pártjának eredménye és a francia Nemzetgyűlés feloszlatása, eladási hullámot indítottak el, különösen a francia bankpapírok esetében.

A magyar piacot az MNB júniusi kamatdöntése mozgatta meg, amelynek eredményeképpen a forint átmenetileg erősödni tudott, de az árfolyam volatilis maradt.

A modellportfóliókban a részvények súlya jelentősen megnőtt, elsősorban a fejlett piaci eszközök iránt mutatkozott nagyobb érdeklődés. A kötvények szerepe is felértékelődött, míg a pénzpiaci eszközök és az alternatív eszközök súlya csökkent. A részvények súlya 31%-ra nőtt, ami kétéves csúcsot jelent, a kötvények pedig továbbra is magas, 38%-os súlyt képviselnek a portfóliókban.

A befektetők kockázatvállalási hajlandóságát mutatja a pénzpiaci eszközök súlyának jelentős visszaesése, amely a sorozatunk indulása óta még nem volt ilyen alacsony, 10% alatti szinten.

A részletes portfólió-ajánlókban az alapkezelők kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről, és iránymutatást nyújtanak a közepes kockázatvállalású, hosszú távú befektetési stratégiák összeállításához. Ezek az ajánlók azonban csak tájékoztató jellegűek, és nem feltétlenül tükrözik az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.