Így nyerhetjük meg gyorsan mások bizalmát

A pozitív első benyomás kiemelten fontos lehet az emberi kapcsolatokban, és Amy Cuddy, a Harvard Egyetem professzora által végzett kutatás szerint a megbízhatóság és a hozzáértés az, amit leginkább értékelünk másokban.

A kutatás során diákokból álló párokat kértek meg, hogy fejtörőket oldjanak meg, és különböző utasításokat kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen szempontok alapján ítélik meg őket. Egyeseknek azt mondták, hogy a teljesítményük lesz a mérvadó, míg másoknak azt, hogy a partnerükkel kialakított benyomás a lényeges. Azok a diákok, akik úgy vélték, hogy teljesítményük alapján ítélik meg őket, gyakran kérték társuk segítségét, mivel nem foglalkoztatták őket a partnerük véleményei, csupán a feladat helyes megoldása volt számukra fontos. Ezzel szemben a másik csoport, akik a benyomásra koncentráltak, ritkábban kértek tanácsot, hogy hozzáértőnek tűnjenek, és elkerülték a bizonytalanság jeleinek mutatását.

A kísérlet végén a diákokat partnerük értékelte, és kiderült, hogy a tanácsot kérők jobb megítélést kaptak, mint a többiek. A kutatók szerint ez azért van, mert az emberek általában okosnak és hozzáértőnek tartják magukat, és amikor tanácsot kérnek tőlük, megbecsültség érzésével tölti el őket, ami pozitív érzelmeket vált ki a tanácskérő iránt.

Ez a megfigyelés arra utal, hogy társas helyzetekben előnyös lehet tanácsot vagy véleményt kérni másoktól, mivel ez javíthatja a kapcsolatok minőségét.