A Kádár-kocka hatása a magyar utcaképre

A magyar vidéki települések jellegzetes épülettípusa, a Kádár-kocka, amelyet sokan lenéztek, mégis jelentős változást hozott az utcaképben. Sári Zsolt, aki a témában kutat, a Skanzen főigazgató-helyettese és a szentendrei kiállítás kurátora, a Kádár-kockát a paraszti életmódtól való eltávolodás jelképeként értelmezi.

Magyarországon a Kádár-kockaként emlegetett kockaházak száma 700 ezer és egymillió között mozog, így szinte minden családnak van valamilyen kapcsolata ezzel az épülettípussal, amely mára meghatározóvá vált a vidéki Magyarország arculatában.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megnyílt A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban című kiállításon Zolnay Pál 1975-ös A ház című filmjét is bemutatják, amelyben a kockaházban élő emberek elmondják, miért választották ezt az életformát. Egyikük például a modern életforma vágyát említi indokként.

A kiállítás négyféle értelmezést kínál a kockaházakra: az ott lakók szemszögét, az építészek kritikus megközelítését, a néprajzkutatók gyakran negatív véleményét, valamint a képzőművészek reflexióit.

A Kulturális rovat arútluK podcastjában Sári Zsolt kifejti, hogy a XX. századi magyar társadalom egyik legnagyobb problémája a lakhatás kérdése volt, amire válaszként jelentek meg a házgyári lakások, a lakótelepek és a falvakban a sátortetős kockaházak. A Skanzen kiállításán a kockaházakhoz kapcsolódó tárgyak is láthatók, mint például a NIPPEK, a kukta, a hamutál, a sörösüveg és a Rubik-kocka, amelyek mind valamilyen módon kapcsolódnak a kockaházakhoz és azok korához.

A néprajzosok és az építészek egyaránt lenézték a Kádár-kockát, elsősorban a paraszti hagyományoktól való eltérés miatt. Ennek ellenére a kockaházak olyan népszerűek voltak, hogy rövid idő alatt átalakították a magyar falvak utcaképét, és a benne élők számára a modernizációt, a szépséget és a kényelmet jelentették.

A A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban című kiállítás 2024. október 31-ig tekinthető meg a Skanzen Galériában.

: Index, Kulturális rovat