Nők a vezetésben: 2026-ra 40 százalékos arány a cél

Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára bejelentette, hogy 2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát nőknek kell betölteniük. Az uniós rendelkezés értelmében a tőzsdén jegyezett vállalatoknak nem csak a vezetői pozíciókban kell elérniük ezt az arányt, hanem a felsővezetői szinteken is, ahol a cél a 33 százalék.

A változások kontextusában érdemes megemlíteni, hogy 2023 nyarán, Varga Judit igazságügyi miniszter lemondása után Magyarország olyan országok közé került, ahol a kormányban egyetlen nő sem található. Ez a helyzet nem egyedi, hiszen a világ több országában is hasonló a helyzet, például Jemenben, Tuvaluban, Pápua Új-Guineában, Vanuatuban, Szaúd-Arábiában és Afganisztánban.

Az államtitkár tarcali konferencián tett bejelentése rávilágít arra, hogy az uniós előírásoknak megfelelően Magyarországon is fontos lépéseket kell tenni a nők vezetői pozíciókban való részvételének növelése érdekében. Az elkövetkező években tehát jelentős változások várhatóak a magyarországi vállalati vezetés szerkezetében.