Venezuela és Monaco a szürkelistán

Venezuela és Monaco a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) szürkelistájára került, miután a szervezet úgy ítélte meg, hogy nem tettek elegendő előrelépést a tiltott pénzmozgások megfékezése terén. A szingapúri plenáris ülésen hozott döntés következtében a két ország mostantól fokozott figyelem alatt áll, ami befolyásolhatja a külföldi befektetők hozzáállását az ottani üzleti tevékenységekhez.

A Nemzetközi Valutaalap 2021-es jelentése szerint a szürkelistára kerülés jelentős és statisztikailag szignifikáns csökkenést eredményezhet a tőkebeáramlásban. Venezuela számára a FATF döntése különösen rossz időben érkezik, tekintettel az amerikai szankciók által okozott nehézségekre, valamint a július 28-i választások közeledtére, ahol Nicolás Maduro elnök a harmadik ciklusára pályázik. Maduro ellenzéki kihívója, Edmundo González jelentős előnnyel rendelkezik a közvélemény-kutatások szerint, de a jelenlegi elnök továbbra is bizakodó a győzelemmel kapcsolatban.

A FATF jelentése kiemeli Venezuela kapcsán az illegális bányászatból eredő pénzmosási kockázatokat, valamint a terrorizmus finanszírozásának veszélyeit, amelyeket a Caracas és Teherán közötti gazdasági kapcsolatok fokoznak. Irán jelenleg a FATF "feketelistáján" szerepel.

Monaco esetében a FATF elismeri a hercegség által tett lépéseket, mint például az új pénzügyi hírszerző egység felállítását, de rámutat a külföldön elkövetett adócsalás és a más országokban lévő bűnözői vagyonok üldözésének lassúságára. A felügyelet szerint Monacónak növelnie kell a pénzmosás elleni büntetőeljárásokra szánt forrásokat, és hatékony, visszatartó erejű, valamint arányos szankciókat kell alkalmaznia. A monacói kormány válaszként elkötelezettségét fejezte ki a FATF ajánlásainak végrehajtására, és 18 hónapon belül tervezi a problémák megoldását.

A FATF egy másik döntésében Törökországot és Jamaicát törölte a szürkelistáról, miután mindkét ország jelentős előrelépést ért el a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Jelenleg több mint 20 ország maradt a szürkelistán, köztük Nigéria, Dél-Afrika, Bulgária, Horvátország, a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Fülöp-szigetek és Szíria.