Az ukrán és az izraeli konfliktus összeérhet, fegyverszállítás a tárgyalóasztalon

Az Egyesült Államok, Izrael és Ukrajna tárgyalásokat folytatnak, amelyek során szóba került, hogy Kijevet akár nyolc Patriot légvédelmi rendszerrel is ellássák az orosz támadások elleni védekezés céljából.

A Financial Times információi szerint a három ország minisztériumai és vezető tisztségviselői, köztük Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter, tárgyalásokat folytattak a védelmi megállapodás részleteiről. Izrael és Ukrajna között is zajlottak közvetlen egyeztetések.

A tervezett megállapodás nyolc, több mint 30 éves Patriot-üteget érinthet, amelyek a M901 PAC-2 típusba tartoznak. Ezek a rendszerek régebbiek, mint a jelenleg Ukrajnában használt PAC-3-asok, de elemzők szerint a PAC-2 teljes mértékben kompatibilis a PAC-3-mal. Izrael rendelkezik a szükséges elfogórakétákkal, amelyek nagyobb hatótávolságúak és nehezebb robbanófejjel rendelkeznek, így alkalmasak lehetnek az orosz repülőgépek és a frontvonal túloldaláról indított légibombák elfogására.

Figyelembe véve Moszkva szíriai befolyását, ahol az izraeli légierő gyakran harcol iráni kötődésű fegyveresekkel, Izrael eddig nem támogatta Ukrajnát katonailag. Azonban a jelenlegi tárgyalások arra utalnak, hogy Izrael hajlandó lehet bekapcsolódni a konfliktusba, legalábbis a fegyverszállítások szintjén.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke szerint a Hamász elleni gázai harcok „intenzív szakasza” közel áll a befejezéshez, ami lehetővé teszi az izraeli erők átcsoportosítását az északi, libanoni határra, ahol a Hezbollah szervezettel kell szembenézniük. Habár egyik fél sem kíván teljes körű konfliktust, egy esetleges összecsapás súlyosabb következményekkel járhat, mint a Gázai övezetben tapasztaltak.