Pedagógusteljesítmény-értékelési rendszer indul szeptembertől

Elindult az iskolákban és óvodákban alkalmazandó új pedagógusteljesítmény-értékelési rendszer online felülete, amelyen keresztül a vezetőség értékelheti a tanárok munkáját, és lehetőség nyílik a kiemelkedő teljesítmény pénzbeli elismerésére is.

A Népszava információi szerint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hivatkozásával a rendszer célja, hogy a vezetőség visszajelzést adjon a pedagógusok munkájának színvonaláról, és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint egy fejlesztő eszközként szolgáljon. A rendszeren keresztül a jó teljesítmény külön elismerése is megvalósulhat.

A pedagógusok teljesítményét a vezetőség pontozza, figyelembe véve a meghatározott szempontokat és a személyes célok elérését. A tanároknak jelenleg kellene kitűzniük ezeket a célokat, azonban nincs információjuk arról, hogy mennyi pénzbeli juttatást kaphatnak azok elérése esetén.

A rendszer szerint száz pont szerezhető, és a pedagógusok három kategóriába sorolhatók a pontszámuk alapján:

  • Kiváló teljesítményt nyújtók, akik 80-100 pont közötti eredménnyel anyagi többletelismerésben részesülhetnek,
  • Átlagos teljesítményűek, akik 50-80 pontot érnek el,
  • Fejlesztendő teljesítményűek, akik 50 pont alatti eredménnyel a vezetéssel közösen dolgoznak ki fejlesztési terveket.

A PDSZ szerint több igazgatót értesítettek a tankerületi központokból, hogy a kiváló kategóriába 3-5 pedagógusnál többet ne soroljanak be, hogy ne kelljen túl sokat fizetni. A Klebelsberg Központ (KK) a Népszava érdeklődésére cáfolta, hogy bármilyen utasítást adtak volna, és hangsúlyozta, hogy a teljesítményértékelés lebonyolításában az Oktatási Hivatal az illetékes.

A PDSZ a rendszer visszavonását követeli, mivel véleményük szerint az egymás elleni versengésre ösztönzi a pedagógusokat, és bírálják, hogy a rendszert a szakszervezetek bevonása nélkül vezették be.