Új konszolidációs csomag és adóemelés a láthatáron?

A magyar kormány nehéz helyzetben van a költségvetés miatt, és a jelek szerint még az idén szükség lehet egy új konszolidációs csomagra, amely adóemeléseket is magában foglalhat. A hitelminősítők figyelmeztetései és a 2026-os parlamenti választások közeledtével a kormányzatnak egyensúlyoznia kell a gazdaságélénkítő intézkedések és a költségvetési fegyelem között.

Az elmúlt hónapokban erősödtek azok a hangok, hogy szükség lehet egy költségvetési kiigazításra. A hitelminősítők, mint a Standard and Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings, nem rontották Magyarország besorolását, de a kormánytól új konszolidációs csomagot várnak még az idei évben.

Elemzők szerint a kormány nehezen tudja majd teljesíteni az idei 4,5%-os hiánycélt, még a beruházáselhalasztások után is. A várakozások szerint az idei költségvetési hiány a GDP 4,5%-a és 5,4% között alakulhat.

A kormány előtt több út állhat, de a legvalószínűbb, hogy egy költségvetést konszolidáló csomagot tesznek le az asztalra, amely a 2025-ös büdzsét érinti majd elsősorban. A 2025-ös költségvetés helyzetét több tényező is befolyásolja, többek között a gazdasági növekedés, a kamatkiadások várható csökkenése, valamint a különadóterhelés csökkentésének ígérete.

A kormány várhatóan az ágazati különadókra fog támaszkodni, és nem lenne meglepő, ha a bankszektor és a kiskereskedelem lenne azok között a szektorok között, amelyekre plusz adókat vetnek ki. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter utalásai szerint bizonyos szektorokban még 2025-ben is fenntarthatják az extraprofitadót.

A kormány valószínűleg egy középtávú költségvetési tervet is készít, amely több évre szóló intézkedéseket tartalmaz. Ebben a kontextusban nem csak a 2024-es, hanem a 2025-ös és 2026-os költségvetések is fontos szerepet játszanak. A kormányzatnak egyensúlyoznia kell a befektetők, hitelminősítők és a Költségvetési Tanács elvárásai között, miközben tartalékot képez a 2026-os választások előtti időszakra.

Az államadósság-mutató kulcsszerepet játszik majd a következő években, hiszen a kormány egyszerre fog adni és elvenni, és az államadósság mértéke is befolyásolja majd a költségvetési politikát.