San Franciscó-i ház harmadáron, de van egy csavar a történetben

San Francisco Russian Hill negyedében egy három hálószobás családi házat kínálnak eladásra, de a vétel egy különleges feltételhez kötött, ami jelentősen leszűkíti a potenciális vásárlók körét. Az ABC7 News beszámolója szerint a 1100 négyzetméteres ingatlan, amely hat szobával, két fürdőszobával és saját garázzsal rendelkezik, mindössze 488 dollárért (körülbelül 181 millió forint) került piacra.

A szomszédok, köztük Ilia Smith, meglepődtek, amikor észrevették, hogy hosszú sorok kígyóznak az utcájukban a ház iránt érdeklődőkkel. A környékbeli hasonló ingatlanokhoz képest rendkívül alacsony ár oka a hirdetésből derült ki: az új tulajdonosnak 2053-ig nem lesz lehetősége beköltözni, mivel egy hosszútávú bérleti szerződést kell aláírnia egy magánszeméllyel, aki így a következő harminc évben változatlan, havi 417 dolláros (nagyjából 155 ezer forint) bérleti díjért élvezheti az ingatlant.

Az ingatlanirodával nem sikerült kapcsolatot teremteni, ezért az ABC7 News Steven MacDonald ügyvéd véleményét kérte ki, aki elmondta, hogy a birtoklás jogát valamilyen okból 30 évre adták oda egy személynek. MacDonald szerint ez a gyakorlat egyfajta hanyag birtokrendezési módszer, amely egy nagyon egyedi vevőnek szól, aki így jelentős árengedményt kap, de cserébe hosszú ideig várnia kell, mielőtt beköltözhet.