SPAR csomagolási innovációk: jelentős műanyag-megtakarítás

A SPAR legfrissebb fenntarthatósági jelentése szerint 1600 tonnával csökkent a hulladéktermelés 2023-ban az előző évhez képest, ami 5 százalékos mérséklődést jelent. A vállalat energiafogyasztása is több mint 5,5 százalékkal esett vissza, köszönhetően az áruházak korszerűsítésének, a hűtőpultok és világítás modernizálásának, valamint a nagyobb áruházaknál alkalmazott hulladékhőt használó integrált hűtéstechnikai rendszernek.

Le a műanyaggal!

A műanyag hulladék mennyisége több mint 15 százalékkal csökkent egy év alatt, amit a csomagolási innovációk és az egyszer használatos műanyag zacskók kivezetése eredményezett. A raklapoknál használt műanyag fólia felhasználását 59 tonnával mérsékelték a többször használatos, részben újrahasznosított anyagokból készült rolli ponyva bevezetésével. A húsáruknál is jelentős megtakarítást értek el: több mint 20 tonna műanyagot takarítottak meg a bicskei Regnum Húsüzemben, és az S-BUDGET sertés darált hús új csomagolása 70 százalékkal csökkentette a műanyagfelhasználást.

A digitalizáció révén a papírhulladékot is jelentősen csökkentették az elektronikus szállítólevelekkel, takarítási naplók és hűtőkontroll lapok, valamint az áruházi árjelző címkék digitalizálásával.

Ételmentés kétlábúaknak …

A SPAR az élelmiszerhulladék csökkentésére is törekszik. Partnerség a Munch ételmentő vállalkozással lehetővé teszi, hogy a vásárlók kedvezményes csomagokat vásároljanak az alkalmazáson keresztül, és 2023 májusára már minden SPAR és INTERSPAR üzletben elérhető a rendszer. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal való együttműködés révén pedig több mint 433 000 kilogramm élelmiszert juttattak el a rászorulóknak. A lebomló bevásárlószatyrok értékesítéséből származó 9 millió forintot is a máltaiaknak továbbították.

…és négylábúaknak

Az állatmenhelyek számára is juttatnak élelmiszerhulladékot, 2023-ban 156 szervezetet támogattak 2800 tonna adománnyal. Az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal közösen szervezett állateledel-gyűjtések során több mint 17 ezer doboz kutyakonzervet és jelentős mennyiségű egyéb állateledelt gyűjtöttek össze.

91 százalék fölött a hazai beszállítók aránya

A SPAR a helyi beszállítók támogatására is nagy hangsúlyt fektet, a hazai beszállítók éves forgalmi részaránya már meghaladja a 91 százalékot. A Hungaricool termékverseny és a SPAR Beszállítói Akadémia segíti a kisvállalkozásokat, a Régiók Kincsei programban pedig több mint 500 magyar termék érhető el.

Főszerepben a munkavállalók

A SPAR Magyarország, mint jelentős munkaadó, 2023-ban csökkentette a fluktuációs mutatószámokat és növelte a munkaerő megtartási mutatókat. Bérfejlesztésekre 8,7 milliárd forintot fordítottak, és a képzési óraszám is 20 százalékkal nőtt. A vállalatot „Megbízható Munkaadó 2023/24” címmel is elismerték, és a részmunkaidős foglalkoztatás terén is előrelépést értek el. A vezetőségben a nemek aránya kiegyensúlyozott, a 24 fős felső vezetésben 10 női tag található.