Equilor Alapkezelő: emelkedik a politikai kockázatok jelentősége a piacon

A politikai kockázatok jelentősége egyre növekszik a piacon, különösen a 2024-es választások és geopolitikai konfliktusok fényében, amelyek a globalizáció lassulását vetítik előre és megkérdőjelezik az értékpapír-piaci felértékelődés lehetőségét.

Az Equilor Alapkezelő elemzése szerint 2024, mint a világszerte zajló választások éve, és az eszkalálódó geopolitikai konfliktusok már az év elején is a globalizáció lassulásának jeleit mutatták, ami kétségessé teszi az értékpapír-piaci felértékelődés potenciálját. A befektetők az év első öt hónapjában figyelmen kívül hagyták a politikai radikalizációs trendeket és a gazdasági befelé fordulás erősödését, amit leginkább az idei globális részvénypiaci emelkedés tükröz. Az európai parlamenti választások eredményei után azonban eljöhet a kockázatok újragondolásának ideje a piacokon, ami korrekciót indíthat el az európai fejlett piaci részvényeknél, és ez a korrekció a viszonylag alacsony értékeltségű fejlődő európai piacokat is érintheti.

A központi bankok lépéseiről és kommunikációjáról a figyelem áttevődött a hosszú távú gazdasági kilátásokra, ami miatt az Equilor Alapkezelő szerint az európai részvények egyre inkább leszakadhatnak az USA technológiai innovációval és jó növekedési kilátásokkal megtámogatott részvényeitől az év második felében. A jegybanki lépésekkel kapcsolatos bizonytalanságok mérséklődésével a befektetői kockázatkerülés új lendületet adhat a kötvénypiacoknak, de az Equilor Alapkezelő az európai országkockázati felárak emelkedésére számítva az USA értékpapírjait részesíti előnyben.

A makrokockázatok további emelkedésére való tekintettel az alapkezelő a modell portfólióban megnöveli a kötvények arányát, csökkenti a hazai kitettséget és megduplázza a nemzetközi kötvénykitettséget, az USA kötvényeit preferálva. A részvény eszközosztályon belül a hazai és a régiós részvények felől az átsúlyozást a fejlett piaci részvények, különösen az USA részvénypiaca felé folytatják. Az alternatív befektetéseknél a nyersanyagpiacoktól nem várható emelkedés, az abszolút hozamú befektetéseknél és az ingatlanbefektetéseknél azonban megtartják a korábbi kitettségeket.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.