Még a túlélő professzort is megdöbentette a világ, ami most feltárult

Több évtizedes kutatómunka áll Pelle János mögött, aki legújabb, „Zsidókérdés” és magyar társadalom, 1938-1956 című munkájában olyan eseteket tár fel, amelyekről eddig senki nem beszélt.

Tabudöntögető és határokat feszegető, vagy inkább határokat tágító személetű Pelle János legújabb, sorrenben tizedik kötete, amely a magyar társadalomban időről-időre fellángoló antiszemitizmus gazdasági, társadalmi gyökereit, okait vizsgálja. A könyv borítója is „provokatív”, ami Kádár Lajos, Solymosi István és Dövényi Nagy Lajos Ártatlanok című, 1944. május 20-án bemutatott színdarabjának plakátja alapján készült. A könyv az antiszemitizmus lélektani gyökereit a tiszaeszlári vérvádat is előidéző babonára, téveszmére vezeti vissza, és részletesen dokumentálja a holokauszt társadalmi és tömeglélektani feltételeit.

Berend T. Iván, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, a könyv Előszó szerzője, aki szemtanúként és történészként is jól ismeri a korszakot, még őt is meglepte a kötetben feltárt világ. Berend T. Iván szerint Pelle János könyve megrázó írás, elképesztően hatalmas anyag, dokumentumok tömege és kiváló elemzése, ami egyszerre történelmi és pszichológiai is. A szerző nem ismer tabut, a kényes és Magyarországon évtizedeken át kerülgetett témát tényekre alapozott szókimondással és őszinteséggel tárgyalja.

A könyv két nagy részre oszlik, és a második címe Parázs a hamu alatt. Az 1945 és 56 közötti időszakban a könyv a tömeglélektani hatást vizsgálja, és részletesen dokumentálja az országos és helyi történéseket és azok hátterét. Pelle János részletesen, sok szempontból járja körül a zsidó túlélők szerepvállalását az új világrend kiépítésében. Az utolsó fejezet Hajdúnánásra visz, megmutatva, mi állt az 1956. október 26-i „viszonylag szerencsés kimenetelű, spontán pogrom” hátterében.

Berend T. Iván szerint Pelle János könyvének jelentősége nagy és nélkülözhetetlen a társadalmi önvizsgálathoz, a közelmúlttal való szembenézéshez, a megújuláshoz. „A könyv valódi élmény. Mindenkinek a legjobb meggyőződéssel ajánlom.”

Pelle János: „Zsidókérdés” és magyar társadalom, 1938-1956 Kocsis Kiadó, 2024. 480 oldal