Az oroszok kezdenek kifogyni a tankból

Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett harckocsikból az ukrajnai konfliktus során, és jelenlegi állapot szerint már csak néhány ezer páncélozott harcjárműve maradhat, amelyek ráadásul jelentős javításra szorulnak.

Vlagyimir Putyin elnök több mint két évvel ezelőtti ukrajnai megszállása óta Oroszország nagy számban veszítette el harckocsijait. Egy mesterséges intelligencia által végzett elemzés, amelyet a Süddeutsche Zeitung német lap fejlesztett ki, 87 orosz katonai helyszín műholdképeinek vizsgálatával mutatja ezt be. Az elemzés során különös figyelmet fordítottak azokra a bázisokra, ahol harckocsikat, tüzérségi járműveket és páncélozott személyszállítókat tárolnak.

Az AI-modell segítségével meghatározták a tankok számát a 2022. februári teljes körű ukrajnai invázió kezdete előtt és napjainkig, így következtetve az ország tankveszteségeire a háború során. Egy délkelet-oroszországi bázison például 2021 áprilisában 857 harckocsit számoltak, amelyek közül mára szinte mindegyik eltűnt.

Michael Gjerstad, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) védelmi és katonai elemzője szerint Oroszországnak még körülbelül 3200 harckocsija lehet, de ezek többsége rossz állapotban van. Az Oryx holland védelmi elemző honlapja szerint az oroszok 2144 harckocsiját semmisítették meg, 159 sérült meg, 352-t hagytak el és 518-at foglaltak el a háború kezdete óta. Ukrajna esetében 581 harckocsi semmisült meg, 72 sérült meg, 67-et hagytak el és 134-et foglaltak el.

A kijevi hadsereg adatai szerint Oroszország 8042 harckocsit veszített el a teljes körű invázió kezdete óta, ebből hármat az elmúlt 24 órában. A veszteségek és felszerelésveszteségek becslései eltérőek lehetnek, és Moszkva ritkán oszt meg információkat a háborúban elszenvedett veszteségekről.

Gustav Gressel, a European Council on Foreign Relations vezető politikai munkatársa szerint Oroszország több felszerelést veszít, mint amennyit pótolni tud, és a készletek fogyóban vannak. Gressel hangsúlyozza, hogy Ukrajna számára fontos, hogy jelentős anyagi veszteségeket okozzon az oroszoknak.