Óbudai korrupciós ügy: NER-közeli cégek is érintettek

A Központi Nyomozó Ügyészség által lefoglalt iratok nyilvánosságra kerültek, amelyek alapján több, a NER-hez köthető cég is érintett lehet az óbudai korrupciós ügyben. A III. kerületi önkormányzat által közzétett dokumentumokban négy vállalat neve szerepel, köztük a Mahir Cityposter Kft. és a Budamédia Reklámszervező Kft., amelyeknek közös ügyvezetője van.

Az ügyészség márciusban és június 18-án is házkutatásokat tartott, ahol több helyszínen iratokat foglaltak le. A nyomozás során eddig összesen 10 személyt gyanúsítottak meg korrupcióval, köztük Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy önkormányzati cégvezetőt, akiket le is tartóztattak.

A gyanú szerint egy férfi, aki két reklámtevékenységet folytató társaság ügyvezetője, cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy hivatali helyzetét kihasználva segítse a reklámberendezésekkel kapcsolatos engedélyek és hozzájárulások megszerzését.

A lefoglalt iratok között szerepel a Key Price Kft., az Atlas Hill Kft., a Budamédia Reklámszervező Kft., és a Mahir Cityposter Kft. neve. Az utóbbi két cég esetében az ügyészség a kerületi óriásplakát reklámfelületekkel kapcsolatos engedélyezési eljárások 2021-re vonatkozó dokumentumait foglalta le.

A Budamédia és a Mahir ugyanazt az ügyvezetőt osztják meg, és mindkét vállalat köztéri reklámberendezésekkel foglalkozik. A Budamédia tulajdonosa a Mahir Cityposter és a Prime Blanc magántőkealap, amely utóbbi a Mahirban is részesedéssel rendelkezik. A plakátcégek korábban Simicska Lajos tulajdonában álltak, majd Mészáros Lőrinchez kerültek át. A Prime Blanc Magántőkealap a Mahir Cityposternél egy másik cég tulajdonában bukkant fel, és a Válasz Online szerint ezt az alapot Mészáros bejáratott jogászcsapata által működtetett alapkezelő menedzseli.

A KNYF szerint fiktív szerződéseket köthettek az önkormányzattal, ami miatt indult a nyomozás. Március 7-én és június 18-án több személyt vettek őrizetbe, köztük az alpolgármestert is. Az MSZP-s Molnár Zsolt a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy a pártban voltak megbeszélések Czeglédy ügyeiről, de a nyílt közbeszerzéseken való részvételüket elfogadták, noha a látszat nem szerencsés.

Az óbudai önkormányzat visszautasította a vádakat, állításuk szerint a szerződések mögött valós teljesítések állnak, és minden jogszerűen történt.