Németországba tartó kiskutyák a NAV ellenőrzése során

Alig néhány hetes kölyökkutyákat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy román furgonban Komárom-Esztergom vármegyében, amelyekhez semmilyen okmány nem tartozott.

A NAV Bevetési Igazgatóságának egyenruhásai a halk, nyüszögő hangokra lettek figyelmesek, amikor egy Németországba tartó kisteherautót ellenőriztek az M1-es autópálya Concó pihenőjében. A raktér átvizsgálásakor két lezárt dobozban négy, Bichon jellegű apró kölyökkutyát találtak. A sofőr nem tudott okmányokat bemutatni az állatokhoz, és a hatósági problémával szembesülve rögtön lemondott a kölykök tulajdonjogáról. A kölykök jelenleg egy állatvédő egyesület gondozásában vannak, és jól vannak.

A Komárom-Esztergom vármegye hatósági állatorvosa megállapította, hogy a kölykök körülbelül nyolchetesek, és nem rendelkeznek érvényes útlevéllel, csippel, valamint veszettség elleni oltással.

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Unión belül házi kedvenccel utazóknak állatútlevelet vagy állategészségügyi bizonyítványt kell kiváltaniuk. Ezeket a dokumentumokat a lakóhely szerint illetékes állatorvos állítja ki, amennyiben az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, azonosítása transponderrel megoldott, és elérte a szállításra alkalmas életkort. Harmadik országba utazás esetén a célország állatokra vonatkozó szabályait is figyelembe kell venni.