Nagy-Britannia gazdasági növekedése felülmúlta az előzetes várakozásokat

Nagy-Britannia gazdasága az idei év első három hónapjában a korábban véltnél gyorsabban, 0,7%-kal bővült az előző negyedévhez képest, ami meghaladja az eredetileg becsült 0,6%-os növekedést.

A nemzeti statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a gazdaság kilépett a recesszióból 2024 elején, de az általános növekedési kép továbbra is gyenge maradt. Az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) csupán 0,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, ami azonban így is jobb az eredeti 0,2%-os becslésnél.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok nem várták a negyedéves vagy éves növekedési becslések felülvizsgálatát, és a devizapiac sem reagált az új adatokra.

Nagy-Britannia gazdasága a 2019. decemberi országos választások óta nehézségekkel küzdött, amelyeket tovább súlyosbított a COVID-19 járvány, Oroszország ukrajnai inváziója és a Brexit utáni kereskedelmi súrlódások. Ennek ellenére a gazdaság 2024 első negyedévében 1,8%-kal volt nagyobb, mint 2019 utolsó negyedévében.

A növekedés üteme az első negyedévben a leggyorsabb volt 2021 utolsó negyedéve óta, és a második negyedév is ígéretesnek tűnik: a Bank of England becslése szerint a GDP 0,5%-kal bővülhet az április-júniusi időszakban, bár ez inkább a tavalyi gyengeségből való kilábalást jelentheti.

Keir Starmer, a munkáspárti vezető szerint a jegybank előrejelzése túl pesszimista, és kijelentette, hogy biztosítani fogja, hogy Nagy-Britanniában legyen a G7-ek között a legmagasabb tartós növekedés.