Az ipari termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom változása Magyarországon

Az ipari termelői árak enyhe csökkenést mutattak éves összehasonlításban, miközben havi szinten kismértékű emelkedést tapasztalhatunk – a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint.

Az ipari termelői árak átlagosan 0,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi szinttől 2024 májusában. A belföldi értékesítés árai átlagosan 3,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóiparban 0,8 százalékkal nőttek, az energiaiparban viszont 13,0 százalékkal estek, az élelmiszeripar értékesítési árai pedig 5,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest.

A belföldi ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban az árak 6,1 százalékkal csökkentek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 5,8 százalékkal emelkedtek. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban az árak 1,1 százalékkal mérséklődtek.

Az exportértékesítési árak 1,7 százalékkal magasabbak voltak, a feldolgozóiparban 4,5 százalékkal emelkedtek, az energiaiparban viszont 15,9 százalékkal csökkentek.

Havi összehasonlításban a belföldi értékesítési árak 0,9 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal növekedtek, így összességében az ipari termelői árak 0,2 százalékkal voltak magasabbak áprilishoz képest.

Az év első öt hónapját tekintve a belföldi értékesítés árai 5,5 százalékkal, az exportértékesítéséi árak 2,1 százalékkal mérséklődtek, összességében pedig az ipari termelői árak 3,2 százalékkal voltak alacsonyabbak 2024. január–májusban az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi üzletek számának csökkenése mellett a forgalom is visszaesett. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat és a csomagküldő kiskereskedelem együttesen 18,4 ezer milliárd forint értékű forgalmat realizált, ami volumenét tekintve 7,9 százalékkal elmaradt az előző évitől. Pest vármegye kiemelkedik a 618 ezer forintos napi átlagos bolti forgalmával, míg Békés vármegyében a mutató értéke ennek mindössze 53 százaléka volt.

Az idei év eleji adatok bíztatóan alakultak: 2024. januártól újra nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves alapon, a második negyedév tekintetében viszont inkább gyenge kezdést jeleztek az áprilisi kiskereskedelmi adatok.