Macron egyre nagyobb bajban: új közvélemény-kutatások eredményei

A francia politikai életben újabb fordulat állt be, amikor a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás előnyét növelte a parlamenti választások vasárnapi első fordulója előtt, a Reuters szerint.

A Les Echos által közzétett legújabb felmérés szerint a Marine Le Pen vezette bevándorlásellenes, euroszkeptikus párt akár a szavazatok 37%-át is elérheti, ami jelentős, két százalékpontos növekedést mutat az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Emmanuel Macron elnök pártja, az Együtt, csupán 20 százalékon áll, ami két százalékpontos csökkenést jelent a legutóbbi felmérés óta, míg az Új Népfront baloldali szövetség változatlanul 28%-on áll.

A BFM TV által közölt, az Elabe által készített másik felmérés szerint az RN és szövetségesei 260-295 mandátumot szerezhetnek az új parlamentben, ami potenciálisan túllépheti az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumot.

A választások kimenetele azonban még bizonytalan, mivel Franciaország 577 választókerületének eredményeitől függ, és a riválisok a vasárnapi első forduló után taktikai lépésekkel összefoghatnak, visszaléptethetnek jelölteket a július 7-i második fordulóban, hogy legyőzzék a szélsőjobboldali jelölteket.

A pénzügyi piacokat is elbizonytalanította az RN vezette kormány vagy a politikai bénultság kilátása, ami pénteken a francia államkötvények kockázati prémiumának 2012-es euróövezeti válság óta nem látott magasságokba emelkedéséhez vezetett.

Amennyiben az RN teljes győzelmet arat, Marine Le Pen pártjának együtt kellene működnie Macron elnökkel egészen 2027-ig tartó hivatali idejének végéig.