A dunaújvárosi acéltermelés válságban

Drámai küzdelem folyik a dunaújvárosi acéltermelés megmentéséért, ahol a nehéz piaci körülmények között több mint ezer magyar munkavállaló sorsa vált bizonytalanná. A Liberty Dunaújváros társaságcsoport cégvezetője, Rahul Yenurkar tájékoztatta a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. dolgozóit, hogy ideiglenesen átszervezik a munkarendet, ami a műszakos munkavállalókat érinti, akiket szakaszos, egyműszakos munkarendbe helyeznek át és/vagy állásidőre küldik őket.

A cégvezető szerint a költségek optimalizálása miatt van szükség erre a lépésre, hogy a munkahelyek megmaradását biztosíthassák. A vállalat ígérete szerint folyamatosan figyelik az acélpiac helyzetét és amint lehetséges, visszaállítják a munkarendet és újraindítják a nyersvas- és acélgyártást.

A Liberty Dunaújváros HR szervezete hamarosan felkeresi az érintett munkavállalókat, hogy részletes tájékoztatást adjanak és segítséget nyújtsanak az átmeneti időszakban, amelynek hosszáról még nincs információ. A Portfolio szerint a vállalat szerdai tájékoztatójában hangsúlyozták, hogy minden döntésük mögött a munkahelyek megőrzése és a munkatársak támogatása áll.

A Furnace Kft. dolgozóit érinti a két kokszoló kemence leállítása is, de a cégvezetés szerint egyelőre elbocsátástól nem kell tartaniuk a 1200 érintett munkavállalónak, bár a fizetésük kevesebb lesz.

Az acélpiac globális helyzetét illetően Ajay Aggarwal, a LIBERTY Steel Group európai igazgatója elmondta, hogy a piacot gazdasági bizonytalanság, magas kamatlábak és a gyártási kapacitások csökkenése jellemzi. Az acélipari cégek kettős kihívással küzdenek: befektetnek az elavuló technológiába és fizetniük kell az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gyártásra való átállásért.

Az Európai Unió acélipari vállalatai az inflációs nyomástól szenvednek, ami az energiaárakra is hatással volt 2022-23-ban, és csökken a belső kereslet az unión kívülről érkező behozatal miatt. 2023-ban az európai kereslet 27 százalékát importból elégítették ki. Az EUROFER előrejelzései szerint az európai acélpiac kilátásai 2024-ben sem lesznek kedvezőek, bár enyhe növekedést prognosztizálnak erre az évre.